bg en

Петър Ванев тръгна на преход по Балканския Зелен пояс

Петър Ванев на тройната граница
01.06.2024
Започна теренната работа по обхождането и проверката на пешеходния маршрут по Балканския Зелен пояс. 

3500 км, 9 държави и много изненади - това със сигурност предстои на колегата ни Петър Ванев, който се впуска в приключението да извърви маршрут, изготвен само на карта, макар и с помощ от природолюбители от различните страни. 

Балканският Зелен пояс е най-южната част на Европейския зелен пояс - богата на ендемични видове и от голямо значение за биоразнообразието. 


 
Така, в началото на новото хилядолетие, различни регионални инициативи се обединяват в едно общо цяло, което се превръща в своеобразен зелен гръбнак на Европа.  Зеленият пояс преминава през почти всички европейски биогеографски райони като свързва 24 държави и техните 40 национални парка и над 3,200 защитени територии. 
На Балканите Зеленият пояс формира изключително разнообразна мозайка от природни пейзажи, включващи алпийски екосистеми, гори и степни местообитания, както и езера и крайбрежни зони. 

Ние от Българска фондация биоразнообразие повече от 20 години работим за популяризирането на Зеления пояс у нас, както и за опазването и устойчивото развитие на пограничните територии - част от него у нас, а именно Западна Стара планина, Краище, Осогово, Влахинска, Малашевска, Огражден, Беласица, Славянка, Родопите, Сакар и Странджа.

Подкрепяме местни бизнеси и институции в желанието им да са по-устойчиви и да работят в хармония и симбиоза с природата, а не против нея. Създаваме маршрути, които да отведат туристите до неподозирано красиви места - било то пеша или с велосипед. Организираме природозащитни лагери, по време на които запознаваме младежи с ценни видове, разказваме им за връзките между отделните екосистеми и влиянието на хората върху тях.

Желанието ни да обединим усилия с партьнори от останалите страни, през които преминава Балканският Зелен пояс, за да създадем пешеходен маршрут, с който да опознаем още по-добре тези ценни гранични територии беше естествено продължение на дългите години работа. 
За щастие, идеята за създаването на такъв маршрут узря в момент, в който част от екипа ни е Петър Ванев - единственият българин, носител на „Tройната корона” за преходи на дълги дистанции в САЩ ( тя включва Тихоокеанския хребенет път, Апалачката пътека и Континенталния преход - общо 12 500 км).
 
Воден от любовта си към природата и дългите пешеходни преходи и с помощта на колеги от БФБ, както и от природозащитни организации от Сърбия, Република Северна Македония (Асоциация Амброзия), Албания ( PPNEA), Турция (Back to Nature),  и с подкрепата на Трънско туристическо дружество, ОЙЛАРИПИ - oilaripi.com, Природен парк "Беласица", Зелена Странджа Асоциация на Парковете в България и още много други, в продължение на няколко месеца Петър създаде чернова на маршрута. 
В следващите три месеца обаче предстои най-важната част - валидирането на маршрута на терен и нанасянето на поправки, ако са необходими. 
Надяваме се това да постави и стабилна основа за бъдещ водещ проект за цялата дължина на пешеходния маршрут на дълги разстояния по Европейския зелен пояс.


За да документира предизвикателствата, но и красивите места, интересни видове и срещи с вдъхновяващи хора, Петър пое на това пътуване с камера в раницата. 
Всяка седмица в нашия ютюб канал ще можете да научавате подробности за изминатия от него път. 
Можете също да следите на живо Петър, както и да му пишете през този линк - share.garmin.com/BalkanGreenBelt