bg en

С колело по Зеления пояс – от Осогово до Беласица 21 - 25 септември

зелен пояс
02.09.2016
Маршрутът ни връща в недалечното минало на нашия континент, когато Европа е разделена изкуствено от Желязната завеса на Западен и Източен блок. Териториите от двете страни на границата тогава се охраняват строго, всякаква човешка дейност е забранена. Същевременно обаче, изолираността и непристъпността на тези територии с течение на времето са ги превърнали в убежище за много застрашени животински и растителни видове. Днес наричаме този важен екологичен коридор „Европейски Зелен пояс“ – той се простира от Баренцово до Черно море, преминавайки през 24 страни, а дължината му надхвърля 12500 км.
 
България и нейните западни и южни съседки се включват в Зеления пояс с трансграничните си планини: Западна Стара планина, Краище, Осогово, Влахина, Малешевска, Огражден, Беласица, Славянка, Родопите и Странджа.
 
Нашият веломаршрут ще ни преведе през българската част на Осогово, македонската част на Влахина, Малешевска, Огражден и Беласица планини и ще финишира в българска Беласица. Ще ни запознае с малко известни и посещавани от туристи райони, богати на биоразнообразие и с голям потенциал за развитие на устойчиви форми на туризъм.
 
Ще отпразнуваме заедно Деня на Зеления пояс (24 септември) със специално събитие.

ПОДРОБНА ПРОГРАМА:
21.09. (0 ден) София- хижа Профилакториум, Осогово
 
Потегляне от София около 18 часа, трансфер до хижа Профилакториум, в сърцето на Осогоска планина. На хижата има ресторант с разнообразно меню. Нощувка на хижата.

22.09. (1 ден) хижа Профилакториум, Осогово – град Делчево, Македония
 
Очаква ни дълъг преход, затова потегляме в 8 часа. Караме през едни от най-дивите части на планината Осогово по горски и чакълирани пътища: през притихналите гранични селца Раково, Ветрен и Църварица, покрай вековни букови дървета и ромолящи потоци. Следобеда маршрутът преминава във Влахина планина, изкачва се на самата граница с Македония и излиза на асфалта за КПП Логодаж. Преминаваме в Македония и ни очаква приятно спускане по асфалт до град Делчево. Настаняване в хотел Македония.
Общо каране за деня - 63 км (13 км асфалт, 50 км черен път) с положителна денивелация 1359 m.

23.09. (2 ден) Делчево – Беровски язовир
 
Караме в полите на планината Влахина и Малешевска, като отначало маршрутът върви покрай река Брегалница. При отбивката за Пехчево имаме възможност да продължим по главния път или да минем през града и да достигнем по черен път с панорамни гледки красивото Берово и едноименния язовир. Възможност да се посети манастир Свети Архангел Михаил в Берово. По-неуморните могат да изпробват кръговия маршрут около езерото (общо 15 км). Настаняване в хотел на брега на язовир Берово.
Общо каране за деня при варианта само асфалт - 42 км с положителна денивелация 976 m или 47 км (39 км асфалт и 8 км черен път) с положителна денивелация 1035 m.

24.09. (3 ден) Беровски язовир - Струмица
 
Караме в подножието на Малешвска планина и през Огражден. След вилната зона Суви лаки достигаме местността Палазлия, от която се открива приказна гледка към долината на река Струмешница. Отсреща, наподобявайки непреодолима стена, се издига величествената Беласица. Следва заслужено спускане към град Струмица. По-бързите имат възможност да се отбият до манастирите във Водоча и Велюса, преди да влязат в Струмица (удължаване на маршрута с 18 км). Настаняване в хотел в Струмица. Коктейл по случай Деня на Зеления пояс и изненади.
 
Общо каране за деня - 53 км (асфалт) с положителна денивелация 1035 m.

25.09 (4 ден) Струмица – с. Самуилово, България
 
Каране през подножието на Беласица в Македония и България през китните подгорски селца с възможност за посещение на Римските терми в Банско, водопадите Колешински и Смоларски, Мокринските извори (в Македония). За невероятните водопади в българската част на планината ще се върнем следващия път, тъй като изискват повече време. Предимно караме по стария път Струмица-Петрич. При Старо Конярево се спускаме до КПП Златарево, за да влезем в България, след което поемаме нагоре към село Габрене. При с. Скрът поемаме по живописен черен път с чудни гледки към долината на река Струмешница и Огражден планина. Последна спирка – село Самуилово, кръчмата на Вальо Янкиш. Трансфер до София.
Общо каране за деня - 55 км (18 км черен път и 37 км асфалт) с положителна денивелация 1509 m.

Общо каране: ок. 220 км
Цена: 230 лв - включва транспорт на хора и колела от/до София, придружаващ транспортен бус по време на похода, нощувки със закуски в хотели и хижа, празнична вечеря-коктейл на 24 септември по случай Деня на Зеления пояс, водачи, организационни разходи, застраховка.
 
Успяваме да постигнем тази цена, благодарение на подкрепата на германската организация EuroNatur, която партнира на Българска Фондация Биоразнообразие в нейната работа по Зеления пояс.

ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ

Нощувки
Нощуваме в споделени стаи с две и повече легла със собствен санитарен възел:
Осогово – хижа ДАП-Профилакториум "Три Буки"
Делчево – хотел Македония
Беровско езеро – VIP хотел
Струмица – хотел Тивериопол

Храна и вода
Първият ден ще трябва да се запасим с храна и вода за целия ден. В хижа Профилакториум се предлага храна и водата е добра. По пътя има две сигурни места, където може да се налее вода – чешма на 5-ия км и в къщата на баба Фика в Ковачка махала – на 19,5-ия км.

Вторият ден – има магазин в Чифлик (на 14-ия км), а по-голямо населено място с възможност за обяд достигаме на 26-ия км (Пехчево), препоръчваме Ристовото меанче за целта  В град Берово има всякакви магазини и ресторанти.

Третия ден – хубаво е да се запасим с храна и вода, чешма има на 12-ия км и 31,5-ия км, възможност за хапване и почивка има в Туристически Комплекс „Бела Вода“ (отбивка 1 км от главния път при 21-ия км), магазин има в Петралинци. В град Струмица има всякакви магазини и ресторанти. Вечерта ни очаква почерпка по случай честването на Деня на Зеления пояс.

Четвърти ден – маршрутът минава през множество селца с магазинчета и кръчми. Походящ за хапване е Подгорски Ан до село Колешино, механа Династия в село Ключ, комплекс Орхидея в село Яворница. При Вальо Янкиш, където финишираме, също може да се подкрепим и освежим, преди потеглянето за София.

Физическа подготовка
За да се включите в този вело-поход е необходимо да умеете да управлявате планински велосипед, но не е необходима специална физическа подготовка на участниците. Най-натоварващ е първия ден с очаквана обща продължителност на похода за по-бавните около 10 часа (вкл. почивките).

Екипировка
По време на преходите препоръчваме да носите със себе си дъждобран, по две резервни вътрешни гуми, инструменти и помпа. На всеки участник ще изпратим подробен списък с препоръчителни неща за носене.

Навигация
На участниците ще бъдат предоставени GPS-тракове за всеки ден с важни точки от маршрута. Ще подготвим и подробни карти на дневните етапи.

Записване и въпроси
Изпращайте вашите заявки и въпроси на Мартина Колева (martina.koleva@gmail.com , тел. 0893543244) или на Росен Василев (e-mail: rossen.vassilev@biodiversity.bg , тел. 0888330010)

Краен срок за записване - 15.09.2016.
Моля, изпращайте три имена, ЕГН и актуален тел. номер за обратна връзка