bg en

Новини

1
29.07.2022
Eдинадесета поредна година празнуваме успехите в българската природозащита
За единадесети път Българска фондация Биоразнообразие (БФБ) ще обяви победителите в Годишните награди за биоразнообразие и климат‘ 2022. Церемонията, която ще се проведе на 13 август (събота), е ежегодният празник на всички, чиито усилия са насочени към опазването на българската природа, събитието цели да разкрие невидимите герои, борещи се винаги със сърце и душа, за да има запазена природа за тези след нас.
Повече
dina
01.07.2022
Доброволческа акция и лекции за биоразнообразието на ЗЗ „Долни Богров - Казичене“

Очаквам един ползотворен доброволчески ден, в който да съберем максимално количество битови отпадъци и да предизвикаме общественото внимание към важността на тази защитена зона.“, споделя Дина Сиракова, която организира с подкрепата на Българска фондация биоразнообразие доброволческо почистване на защитена зона "Долни Богров-Казичене" идната събота (2 юли 20.22). 

Сборният пункт е Bogrov LAKE Спортен Риболов (координати:  https://goo.gl/maps/Ekf4caxX7TC1VSCe9) в 9 часа, като организаторите осигуряват  ръкавици и чували за всички желаещи. Информация за събитието се разпространява чрез фейсбук събитие: https://www.facebook.com/events/372767434694049 

Повече
общностна среща
16.06.2022
Заедно светим по-ярко
Изпълнителният директор на БФБ - Румяна Иванова участва в четвъртата годишна среща на общността на Фондация „Америка за България“ – Заедно светим по-ярко.
Повече
Заедно в час
11.06.2022
В час с климатичните промени
Деца от 9 града представят днес проектите си за зелена промяна - вдъхновени от пилотната обучителна програма на Заедно в час за климатичните промени. Събитието се проведе в Американския колеж в София и събра ученици от 5 до 10 клас.
 
Повече
климата
10.06.2022
“Пишем за климат” - еднодневна академия за журналисти
БФБ, в партньорство с АЕЖ, Климатека, СУ „Св. Климент Охридски“ и Фабрика за идеи, организира еднодневна академия за журналисти “Пишем за климат”. Всички желаещи да се запознаят с научните данни, политическите действия и българската реалност по отношение на климата,  могат да се включат в събитието на 15 юни.
Повече
ЗООС
26.05.2022
Депутатите връщат втората инстанция при обжалване на ОВОС и ЕО на обекти от “национално значение”, “друг път”
Помните ли онази култова реплика от филма “Куче в чекмедже”, която гласеше "баща ми ще ми купи колело, друг път". Нещо подобно се случи днес в Народното събрание, когато депутатите постигнаха "компромис".
Повече
награди
22.05.2022
В Международния ден на биоразнообразието БФБ търси малките и големи природозащитни успехи у нас
На 22 май – Международния ден на биоразнообразието, Българска фондация Биоразнообразие (БФБ) дава старт на кампанията за номиниране на най-ярките постижения в опазването на природата и климата у нас.
Повече
Parlamenta
20.05.2022
Обсъждане на закона за доброволчеството в парламента
На 20 май 2022 г. изпълнителният директор на БФБ участва в дискусия за Закона за доброволчеството по инициатива на заместник-председателя на Народното събрание Кристиан Вигенин. В дискусията на тема „Доброволческата дейност в България - проблеми, възможности, законодателна уредба" участваха 25 неправителствени организации.
Повече
карнавал
20.05.2022
ПРАЗНИЧНО КАРНАВАЛНО ШЕСТВИЕ в Бургас - "БИОРАЗНООБРАЗИЕТО е ЖИВОТ"
Българска Фондация Биоразнообразие, Община Бургас и РИОСВ Бургас организират Карнавално шествие и карнавал по случай Деня на Натура 2000 и 30 години Програма LIFE на ЕС. След две години пауза отново е време да се маскираме, да се костюмираме, да се забавляваме.
 
Повече
Зелен ден 2022
19.05.2022
Зеленият ден на УниКредит в България помогна на десетки защитени и градски територии, свързани с биоразнообразието
Над 800 служители на УниКредит в България и техните семейства помогнаха с доброволен труд за екологични каузи в цялата страна в първия по рода си Зелен ден на банката. Обхванати бяха 12 защитени местности в София, Пловдив, Бургас, Русе, Плевен, Стара Загора, Варна, Бургас и Благоевград.
Повече
Екипът на партньорите и асоциираните партньори по проекта
13.05.2022
Експерти и представители на институции от Централна и Източна Европа обсъдиха в гр. Дупница бъдещето на екологичен коридор Рила-Верила-Краище

От 11 до 12 май в хотел "Рила", гр. Дупница се проведе международна работна среща по проект “SaveGREEN - Защита на функционалността на трансгранични важни екологични коридори в Дунавския басейн“. Събитието беше организирано от Българска фондация Биоразнообразие и Черноморска мрежа на неправителствените организации в сътрудничество с Югозападно държавно предприятие (ЮЗДП) и Изпълнителна агенция по горите.
 

Повече
Рила-Верила-Краище
10.05.2022
Международна работна среща по проект SaveGREEN за пилотна територия Рила-Верила-Краище

От 11 до 12 май в х-л "Рила", гр. Дупница ще се проведе международна работна среща по проект SaveGREEN. Събитието е организирано от Българска фондация Биоразнообразие и Черноморска мрежа на неправителствените организации в сътрудничество с Изпълнителна агенция по горите и Югозападно държавно предприятие и има за цел да представи напредъка на дейностите по проекта в пилотната територия Рила-Верила-Краище.
 

Повече
орнитологичен туризъм
25.04.2022
КАК ДА РАЗВИВАМЕ BIRDWATCHING ТУРИЗЪМ?
„Бърдуочинг“ е „наблюдаване с цел наслада на диви птици в естествената им среда“. Понятието произлиза от английските думи „bird“ (птица) и „watching“ (гледам). Всеки начинаещ преводач ще го определи като „птицегледане“, но за добро или лошо, такава дума в българския език няма.
 
Повече
лагер
19.04.2022
Опознай природата и биоразнообразието на Сакар
Българска фондация Биоразнообразие организира четвъртия образователен лагер по проект Climate Game On. Събитието започва на 20 май (вечерта) до 24 май (ранен следобед) 2022 и е отворено за всички млади хора между 18 и 35 години. 
Повече
дипломанти
19.04.2022
Четири са новите дипломни проекти, които БФБ подкрепя финансово
Българска фондация Биоразнообразие подкрепя две дисертации и две магистратури в рамките на Конкурса за финансова подкрепа за студентски дипломни работи 2021/2022 в областта на климатичните промени и техния ефект върху биологичното разнообразие и обществото ни. 
Повече
Обучение за учители
04.04.2022
Вие сте учител? Запишете се на безплатно обучение свързано с това как да говорим за едни от най-важните екологични теми.
Стартират първите безплатни онлайн обучения за учители, които искат да запознаят учениците си с най-важните екологични теми на съвремието ни. Обученията са подходящи за преподаватели между III и VI клас (независимо от предметната им област) и са част от проекта "Бъди умен, мисли кръгово".
Повече