bg en

Иво Джокин – директор на Общински център за извънучилищни дейности и занимания по интереси – село Байкал

15
Иво Джокин ръководи уникален Общински център за извънучилищни дейности – Байкал. Негови гости са деца и младежи от близо и далеч, от България и целия свят. В центъра могат да наблюдават невероятните птици по Дунав, а посетителите му се научават как се правят анализи на водата, как от отпадъчна хартия да изработят прекрасна поздравителна картичка и др. Иво Джокин организира събития за всяка дата от екологичния календар като всяка година успява да измисли нещо ново за опазването на биоразнообразието, климата, водите.
Една от уникалните му дарби е умението да въвлича всички да пазят природата, да им показва как да я познават, как да живеят в хармония с нея. Той учи не само как да бъдат познавани птиците, но и как да бъдат пазени. Често прави походи и екскурзии до защитените територии и зони около Байкал, за да покаже на децата ценните растителни видове, да повторят отново какво могат да правят, за да ги пазят. Дунав е една от неговите любови – осигурил е набори за анализ на водата, покрай вземането и обработката на пробите винаги се коментира защо водата трябва да е чиста като един от фокусите разбира се е биоразнообразието. В центъра се провеждат и зелени училища, форуми и национални конференции, чийто неуморен организатор е отново той. Благодарение на него стотици деца получават уникални познания за природата, както и възрастните, които са покрай тях - учители, преподаватели, представители на НПО. А общинският център за извънучилищни дейности и занимания по интереси само географски е в малкото китно село Байкал. Благодарение на Иво Джокин, Центърът е на националната и световната карта, дори и в ЦЕРН.
"Вярвам, че хора като Иво са безценното богатство на България. И именно с активни и вечно търсещи хора като него, расте умно, будно, красиво и можещо много неща поколение, което милее и реално прави нещо за опазването на биологичното разнообразие и климата." - се казва още в номинацията за Иво Джокин.