bg en

Победители в Първите Годишни награди за биоразнообразието 2006

За пръв път се раздават истински национални награди в областта на биоразнообразието. Награди, които ще достигнат до тези, които заслужават да ги получат. Тези, които със своите усилия и успехи, са доказали, че битката за българската природа все още не е загубена. Организации, институции, граждани, които със своите малки стъпки са спечелили трудната война за запазване на уникалното биоразнообразие на България. Редки видове, застрашени територии, защитени растения и животни – всички те са за „задължени” на хората, които са посветили своя живот на една „невъзможна мисия” – мисията за запазване на българската природа.

I. Най-успешна кампания, свързана с опазване на биоразнообразието

Кампания „Да спасим Иракли” 

Това е инициатива на група млади хора, които се опитват да  защитят и предотвратят убийството на едно от последните девствени кътчета по рядко красивото ни доскоро Черноморие. Това не е организация, нито комитет, асоциация, сдружение или друго подобно… „просто разбрахме, че нещата зависят единствено и само от нас. От всеки един човек, живеещ в нашата малка страна. Осъзнаваме, че пасивността ни може да доведе до невъзвратимо унищожаване на националните ни природни богатства. 

II. Най-добър журналистически материал, свързан със запазване на българската дива природа

Божидар Божков, вестник “Сега”, за материала му “Вдигат вилно селище върху защитена територия до морето” от 8 февруари 2006 г. за започналото строителство на вилно селище край с. Варвара. Тази публикация предизвика проверки от всички заинтересовани институции, обществен и медиен интерес. Темата беше продължена на страниците на в. Сега.

Специална награда за Цветелина Атанасова – БНТ, Канал 1, редакция „Новини” – за усилията й да представи различните гледни точки на проблемите по Черноморието и да направи проблемите на опазването на биологичното разнообразие приоритетни за държавната медия. Множество репортажи за случая „Варвара”. 

III. Най-добро управление на защитена природна територия

Дирекция на Национален парк „Централен Балкан” – за успешното управление на най-големия национален парк в страната и за популяризиране на системата от защитени територии, създаване на подходяща информационна и туристическа инфраструктура, развитие на трайни партньорства с местните общности от двете страни на планината.

IV. Награда за цялостен принос за опазване на българската природа

г-н Жеко Спиридонов – за изключителния му принос за опазване на природата на България, за създаване на системата от защитени територии, за особения му принос в опазването на Централен Балкан, Странджа, Западен Балкан и Родопите. Един от титаните на българската природозащите, който тази година навърши 70-години, 40 от които са били посветени на работата му в областта на консервационната биология. Един юрист, който е посветил живота си на природата на България!


Всеки от носителите на наградите за биоразнообразието получи символичния „Зелен пояс” и „чек” за 500 лв. Наградите през 2006 г. са осигурени благодарение финансирането на Швейцарската агенция за развитие и сътрудничество, но се надяваме през 2007 г. да намерим нови поддръжници на тази инициатива.

Фондация Биоразнообразие благодари на всички, които изпратиха своите номинации в срок. Благодарим на журито, което се отзова на нашата покана и обективно определи носителите на Първите годишни награди:
Магдалена Малеева – спортист и еколог по душа и по действия
Ивайло Вътев – директор на „Прайсуотърсхаускупърс”, който добре познава българската природа
Златина Георгиева – Комисия по околна среда и води в Народното събрание
Ива Петрони – журналист със специално отношение към планините, морето и хората
Церемонията по награждаването се проведе на 12 септември 2006 г. в Ботаническата градина на Софийския университет. Гости на церемонията бяха Негово превъзходителство Посланика на Конфедерация Швейцария г-н Томас Фелер, зам.министъра на околната среда и водите - г-н Йордан Дардов, както и представители на природозащитни НПО, институции, граждани.
Годишни награди за биоразнообразие 2006 1.33 MB () Свали