bg en

Носителите на Годищните награди за биоразнообразие 2012

На празнична церемония в Борисовата градина на 12 октомври 2013 г. Посланикът на Конфедерация Швейцария у нас – Нейно превъзходителство г-жа Регина Ешер връчи наградите на победителите в 8-те категории на годишните награди, които Българска фондация Биоразнообразие традиционно раздава. Освен символичната хлопка медал, плакет и чек за 500 лв. наградените получиха и подаръци от Швейцарското посолство. Годишните награди се организират в рамките на проект „За Балкана и хората“, който се финансира от Българо-швейцарската програма за сътрудничество.
Събитието се осъществи с любезната подкрепа на Софийска Община.

Журито в състав Калин Терзийски, Катя Лещанска, Красимира Величкова и Мартичка Божилова определи следните победители:

I. Най-успешна кампания (акция/дейност), свързана с опазване на биоразнообразието
Наградата безспорно печели голямата кампания и гражданското неподчинение на Орлов мост срещу лобистките промени в Закона за горите, чиято кулминация беше през юни 2012 г. Това е една вдъхновяваща история за силата на гражданските протести, които могат да променят дори закони! 

Но тъй като кампанията за спасяването на горите няма водач, нито организатор, а зад нея стоят хиляди граждани, различни организации и медии, журито реши паричната награда, чек от 500 лв. да бъде присъдена на Кампания на инициативна група от село Дъбовица в Котленския балкан срещу андигиране на р. Луда Камчия – един забележителен пример за борбата на хората в малките населени места, често забравени от медиите и лишени от достатъчна популярност, но също толкова решителни в битката си за спасяването на своята природа. Те ще използват средствата, за да продължат своята борба за спасяването на омагьосващата река, която минава през селото им.

II. За най-добър журналистически материал, свързан със запазване на българската дива природа
Тази година журито реши да раздели наградата в тази категория на две и да награди медия и журналист, които със своите материали и журналистически разследвания са допринесли за популяризирането на кампаниите в защита на природата.  Наградата за медия получи сайтът https://bivol.bg/ за множеството разследващи материали срещу посегателствата срещу българската природа, анаградата за журналист – Босилена Мелтева от Дневник за поредица журналистически материали на най-различни „зелени” теми. Радваме се, че дори в тези времена на медийна цензура и автоцензура все още продължават да съществуват независими трибуни и истински журналисти, които правят разследвания, и смело и обективно отразяват кампаниите за спасяването НП Пирин, Витоша, Иракли, Камчийски пясъци, горите, дюните, Яйлата, Корал и др. 

III. Доброволец за природата
Безспорно най-впечатляващо бе участието на стотици доброволци, които се включиха в гасенето на пожара в Бистришко бранище, Витоша през лятото на 2012 г. Тяхната смелост и отдаденост на каузата за спасяването на любимата им планина бяха вдъхновяващи за мнозина. Но тъй като в тази категория има и едни хора, без чието участие – най-вече доброволно нямаше да бъде осигурена законова защита по много от емблематичните случаи на посегателства срещу природата. Журито реши да даде и още една награда на Свилен Овчаров, Веселин Паскалев и Александър Дунчев, номинирани за доброволната им кампания по отразяване решението на комитета на Орхуската конвенция за несъответствие на Закона за устройство на територията. 

IV. Политик с най-голямо внимание към българската природа
Награда в тази категория не бе присъдена.

V. Награда за подкрепящи биоразнообразието бизнеси
Журито единодушно реши, че “Глобул“ заслужава наградата за подкрепата, която оказва на WWF при организирането на националната кампания „Ден на Природните паркове”. Наградата прие Веселина Кавръкова - програмен директор на WWF Дунавско-Карпатската програма.


VI. За дарение/дарител в областта на биоразнообразието
Наградата се присъжда на Ралица Хес - кръстник на лешояда Отец Григорий(K4L), закупила предавател за неговото проследяване на свобода. Наградата получи от нейно име Елена Тилова от "Зелени Балкани", които се грижат за лешояда в Спасителния център за диви животни в Стара Загора.


VII. Институция/организация с принос в опазването на биоразнообразието
За своите дългогодишни и последователни усилия в опазването на птиците и природата на България, Българско дружество за защита на птиците заслужава тази награда, както като признание, но и за да продължи да работи чрез своите служители, експерти и многобройни членове за осигуряването на благоденствието на птиците и хората. 


VIII. Награда за цялостен принос за опазване на българската природа
Едва ли някой има съмнения кой през този активен период заслужава да бъде отличен за цялостния си принос по много въпроси, свързани с българската природа. Единодушно и без никакъв дебат журито посочи името на Тома Белев - въпреки неправомерното му уволнение като директор на ПП Витоша, той неизменно е в челните редици на всички природозащитни битки и е човекът еднакво активен и полезен както при експертни преговори, така и в информационни и протестни кампании в защита на природата. 

По време на празника част от номинираните се представиха със снимки от своите кампании, информационни материали и дори с два големи макета на лешояди. Дегустация на фермерски продукти от Централен Балкан показаха връзката между запазената природа и устойчивото местно развитие. 

Церемонията завърши с концерт на групите „Мерудия“ и „Уикеда“, които се раздадоха за публиката – повечето от които млади хора, участници в протестите срещу посегателствата срещу природата.

Условия за участите, критерии

По традиция БФБ присъжда Годишни награди за биоразнообразието. Тази година бихме искали да определим Годишните награди за 2012 с вашето активно участие.
Идеята ни е да се отличат най-ярките постижения в България, както и да се даде гласност на добрите практики, свързани с опазването на природата. Ние не раздаваме „отрицателни”, а само „положителни” награди. Желанието ни е българското общество да научи за успехите и усилията на тези, които се опитват да запазят българската природа – граждани, неправителствени организации, медии, институции.
И както всеки път избираме 22 май – Международния ден на биологичното разнообразие, за старт на кампанията за набиране на номинации, която ще продължи до 31 юли 2013 г.

Категории

Годишните награди ще бъдат раздадени в 8 категории (описани подробно по-долу), ако има достатъчно добри кандидатури за всяка от тях. Жури от експерти и личности от различни области ще определи носителите на наградите и както всяка година те ще бъдат раздадени на специална церемония през септември. 

Всички граждани, журналисти, неправителствени организации (НПО) и институции имат възможност да предложат своите номинации в следните категории:

1. Най-успешна кампания (акция/дейност), свързана с опазване на биоразнообразието

Критерии:
• обществена значимост
• ефект от кампанията (акцията/дейността)
• отзвук от кампанията (акцията/дейността) – изпълнение на поставените цели, провокиране на обществен дебат, отговори от заинтересовани страни, отразяване от медиите и др.

Кой може да бъде номиниран?
• цяла кампания, отделна акция или дейност 
• кампания (акция/дейност), която е реализирана от НПО, местна власт, държавна институция или отделни граждани
• кампания (акция/дейност), която е реализирана от повече от една организация/институция

2. Най-добър журналистически материал, свързан със опазване на българската дива природа
Критерии:
• значимост на публикацията 
• обективност на материала
• отзвук от публикацията (провокиране на обществен дебат по проблема, коментари, отговори от заинтересовани страни, разследвания и др.)

Кой може да бъде номиниран? 
• журналистически материал от електронни и печатни медии (или серия)
• журналистически материал от регионални и национални медии
• един журналист може да участва с повече от един материал


3. Доброволец за природата

Критерии: 
• принос в опазването или популяризирането на биоразнообразието;
• участие в различни акции за опазване на природата;
• помощ в текущи дейности на организации или институции, работещи за опазване на биоразнообразието;

Кой може да бъде номиниран?
• Всеки български гражданин без значение от неговата възраст, пол и образование.

4. Политик с най-голямо внимание към българската природа

Критерии: 
• принос в опазването или популяризирането на биоразнообразието;
• участие в законодателни промени, свързани с опазване на природата;

Кой може да бъде номиниран?
• Всеки български депутат (настоящ и бивш), без значение от неговата политическа принадлежност;
• Политик от местната власт, държавната администрация. 


5. Награда за подкрепящи биоразнообразието бизнеси

Критерии:
• Бизнесът нe оказва отрицателни въздействия върху природната среда, в която работи;
• Бизнесът е разработил и спазва политики за опазване на биоразнообразието;
• Стопанските дейности са съобразени с целите за опазване и възстановяване на биоразнообразието и на средата, в която се развива;
• Стопанската дейност е подпомогнала опазването или възстановяването на отделни видове или местообитания.

Кой може да бъде номиниран?
• юридически лица, регистрирани по реда на Търговския закон, закона за кооперациите, земеделски производители 
• ферми, разположени във или в близост до територия с висока природна стойност (вкл. Натура 2000 зона или защитена територия) 

6. Награда за дарение/дарител в областта на биоразнообразието
Критерии:
• значимост на дарението
• подходящ начин да бъде показано дарението (документи, снимки, публикации, др.)

Кой може да бъде номиниран?
• Фирми, организации, граждани, които са направили дарение за даден вид, кампания, дейност, свързана с биоразнообразието
• Изключват се проекти финансирани от правителството и Европейския съюз

7. Институция/организация с принос в опазването на биоразнообразието
Критерии: 
• разрешаване на значим природозащитен проблем през 2012
• принос в опазването на защитени видове
• ефективно управление на защитена територия / зона
• популяризиране и създаване на положителен имидж на управляваната територия
• успешно запазване на управляваната територия от определени посегателства

Кой може да бъде номиниран?
• държавни институции, местни власти, НПО, които работят за опазването на защитени територии / зони и видове


8. Награда за цялостен принос за опазване на българската природа

Критерии:
• Човек / институция / организация с доказан принос към опазване на биоразнообразието;
• Всички приложени материали (документи, снимки, подписка, публикации и др.), които доказват приносът ще бъдат от полза.

Кой може да бъде номиниран?
• учени, общественици, граждани, организации, институции


Номинациите трябва да са свързани с периода 22 май 2012 – 22 май 2013, времето, когато според нас изтича една година на биоразнообразието. Очакваме вашите предложения до 31 юли 2013 18.00 ч. на e-mail: awards@biodiversity.bg или по пощата на адрес: София 1233, ул. Веслец 39-41, ет.4, ап.11 «За Годишните награди за биоразнообразие». По-голяма тежест ще имат номинации, придружени с обосновка.

Присъждането на Годишните награди се организира в рамките на проект „Да свържем опазването на природата с устойчивото развитие на селските райони”, който се изпълнява в партньорство от 7 български и 4 швейцарски организации в Западна и Централна Стара планина за срок от 4 години. Проектът има за цел да покаже как местното развитие и опазването на природата могат да съжителстват безконфликтно и да допринасят за повишаване на доходите и качеството на живот в селските райони на България. Финансиран е от Българо-швейцарската програма за сътрудничество чрез Фонда за реформи, свързани с участието на гражданското общество.