bg en

Нова онлайн карта на БФБ с маршрути - Атанасовско езеро

Нова онлайн карта на БФБ с маршрути - Атанасовско езеро
Българска фондация Биоразнообразие представя маршрути за самостоятелно посещение, които са качени в гугъл карти, за да осигури възможност на всеки желаещ да се запознае и възползва от подробното описание, детайлната карта и дори обозначените опасности по пътя.
Четирите туристически маршрута за индивидуални и групови посещения в Атанасовско езеро дават възможност да се опознае езерото, да се спортува и да се види дива природа в рамките на град Бургас. Един от маршрутите е само в южната част на езерото и може да се мине и пеша и с велосипед („Парк Езеро“). Друг е изцяло в северната част (Пътят към резервата) и е само пешеходен. Третият („Лек солен маршрут“) минава през южната част на езерото покрай морето и стига до „Точката“ (за предпочитане с велосипед), а последният е кръгов 30 километров и обикаля цялото езеро отблизо и по-отдалеч.

https://www.google.com/maps/d/u/0/viewer?ll=42.54662282089689%2C27.481165171997056&z=12&mid=1DIjptR5nHGOYdpvgLT5bDRn6WFENsP5R

Тъй като територията е много чувствителна и части от маршрутите минават през или в близост до защитени територии от БФБ препоръчват да се спазват някои правила за поведение:
  • По маршрутите в езерото се минава единствено пеша, без да се вдига шум и без резки движения.
  • Не се отклонявайте от маркираната пътека и не навлизайте в резервата.
  • Забранено е убиването, улавянето, преследването и безпокойството на животни, както и увреждането на растения.
  • Не замърсявайте, не палете огън и не бивакувайте вътре в езерото.
  • Не се препоръчва преминаване по маршрутите с ярко на цвят облекло, но бъдете със затворени обувки и дълги панталони. Винаги се преглеждайте за кърлежи.
  • Не използвайте звукови, светлинни или механични устройства, които привличат птици или други животни.
  • При намиране на ранено, бедстващо или мъртво животно, при наблюдение на нарушения, бракониерство, нанесени щети на околната среда или увреждане на природата позвънете на тел. 112 или на зеления телефон на РИОСВ Бургас - 056/813212.
Маршрутите са част от дейностите по проект "Лагуната на живота" (LIFE17 /NAT /BG558). Качени са в google maps с описания, снимки и предизвикателства на терена, благодарение на проект „ДЕСТИНАЦИЯ ФЛАМИНГО” на БФБ, финансиран от Обществения борд на TELUS International Europe в България.

https://www.google.com/maps/d/u/0/viewer?ll=42.54662282089689%2C27.481165171997056&z=12&mid=1DIjptR5nHGOYdpvgLT5bDRn6WFENsP5R

БФБ работи с постоянство за популяризирането на вело и пешеходни маршрути в различни важни за биоразнообразието райони, за да осигури възможност на повече любители на природата да се насладят на най-голямата ценност, която България притежава - запазената дива природа.
 
След представянето на планинските предизвикателства в Осогово и Беласица, сега дойде ред и на Атанасовско езеро