bg en

Зелен уикенд в Бургас

зелен
09.05.2024

На хоризонта се задава тематичен бургаски уикенд, посветен на природата и нейното опазване. От 17 до 19 май морският град ще предложи богата програма с различни събития и локации. За поредна година партньор на Община Бургас е Българска фондация „Биоразнообразие“, заедно с РИОСВ-Бургас, които канят деца и родители на Карнавал на биоразнообразието на тема „Бургас на три езера“. Цветната феерия събира желаещите в петък, 17 май,  в 17.00 ч. на площад „Атанас Сиреков“. Единственото по рода си дефиле с костюми ще премине по ул. „Богориди“ и ще завърши в 18.30 ч. на открита сцена „Охлюва“, където децата ще се представят и всички участници ще бъдат наградени. Покана за участие с регламента на Карнавала вече е отправена до всички детски градини и учебни заведения в Бургас.

От Фондация „Биоразнообразие“ са подготвили още много активности в събота, 18 май. На брега на Атанасовско езеро (Пътека на саблеклюна и Укритие) ще ви очакват йога занимания на открито, лекции за Атанасовското езеро и наблюдения на птици, както и Фотографски събор "Виа Понтика – Вечният път на птиците". Един от най-интересните моменти ще бъде в съботната вечер, в 20.00 ч. - Приказки от здрача: нощната дива природа в града - нощна разходка със Станимира Делева от БФБ по пътеките около Укритието за наблюдение на нощни видове.

В събота, 18 май, отбелязваме и Нощта на музеите. Природонаучен музей – Бургас също се включва в Зеления уикенд с вход свободен от 18.00 до 00.00 ч. Очакват ви, освен редовните експозиции, и специална такава - Изложба с цветни пана на орхидеите в България.

На 19 май (неделя) от фондация „Биоразнообразие“ ще ви мотивират да грабнете велосипедите или да използвате общинските такива, за да се включите в събитието „С велосипед от ПланетУм до Пода. Сборният пункт ще бъде в 10.00 ч. пред ПланетУм, а в крайна точка „Пода“ ви очакват за наблюдение на птици и беседа.

Отново в неделя Природен парк „Странджа“ ще очаква всички любители на природата с познавателен поход в местността „Отманли“ с начало 9.30 ч. Маршрутът е подходящ за малки и големи природолюбители.

Сред партньорите на Зелен уикенд е и Зоопарк Бургас, с лятно работно време всеки ден от 08.00 до 20.00 ч. Не пропускайте да посетите тази атракция и да се запознаете с най-новите обитатели. В Екопарк за биоразнообразие и алтернативен туризъм “Вая” ви очакват с различни дейности и красиви природни гледки.

Ако искате да се насладите на природата в региона, от „Зелена Странджа“ ви канят да бъдете част от поход „В царството на цъфналата зеленика“. Началото му е на 19 май (неделя), в 10.30 ч., от площада в с. Кондолово, община Царево.

 

Ето и пълната програма по дни и часове:

17 май 2024 (петък) Карнавал на биоразнообразието на тема „Бургас на три езера“

Сборен пункт: 17:00 часа на площад „Атанас Сиреков“ – пред сградата на Община Бургас, откъдето ще стартира дефилето на участниците до Морската градина.

18 май 2024 (събота) На брега на Атанасовско езеро (Пътека на саблеклюна и Укритие за наблюдение на птици)

9:00 и 16:00 Йога за всеки (занимания с йога инструктор в класната стая на открито)

10:00, 13:00 и 17:00 Лекция за Атанасовско езеро и наблюдение на птици

20:00 Приказки от здрача: нощната дива природа в града - нощна разходка с Мира по пътеките около Укритието за наблюдение на нощни видове

19 май 2024 (неделя) С велосипед от Планетум до Пода

10:00 сборен пункт пред Планетум

С велосипед по велоалеята по улиците „Иван Вазов“ – „Спортна“ – „Тодор Александров“ – към Пода (възможност за отбивка до езерото Вая, ако сме готови дотогава)

11:00 Посещение на Пода (вход 7 лв. за възрастни и 4 лв. за учащи за наблюдение на птици с оптична техника от терасите на Центъра) и безплатна беседа.

12:00 Почивка в двора на Природозащитен център Пода и на кея под моста

13:00 тръгване обратно за тези, които искат да се движат с групата (останалите могат да се движат сами)

https://www.facebook.com/events/1360340021328700

https://www.facebook.com/events/1124014088903726