bg en

Природа Фест в София

природа фест
21.09.2023
Коалиция “За да остане природа в България” води дивата природа в сърцето на София с Природа фест на 30 септември!

Есента е един от най-красивите сезони. Чудесно време да наблюдаваме природата и да научим повече за нея.

След дълъг сезон на полева работа, изследване на редки видове и местообитания в най-отдалечените кътчета на страната ни, природозащитните организации се събират в Топлоцентрала в Южен парк 2, за да обменят опит и да споделят преживяното, наученото и постигнатото с всички, които обичат родната природа.

Започваме още в 10 сутринта с първия от три тура за наблюдение на птици из парка, познат още като Кучешкия. Той ще се води от експерти от Българското дружество за защита на птиците.

В същото време на терасата на Топлоцентрала, гражданите ще могат да се запознаят с работата на различни организации, да се снимат с макетите на диви животни на Зелени Балкани и да опитат уменията си в подреждането на пъзели с образователна цел.

Една от поляните до Топлоцентрала пък ще се превърне в мини модел на Драгоманското блато - една от най-ценните влажни зони в България. Това ще се случи през артистичния поглед на Мария Налбантова и под ръководството на Сдружение за дива природа “БАЛКАНИ” и WWF България.

От 11 часа посетителите на фестивала ще могат да надникнат съвсем отблизо в света на дивите животни чрез заниманията с фотокапани, които ще водят от сдружение БАЛКАНИ.

В 12 часа пък във фоайето на Топлоцентрала започва инициативата ни за свободна размяна на дрехи и книгиHere we swap again: Есенна миграция на дрехи”. Зад нея стоят Българска фондация Биоразнообразие, сдружение За Земята и компанията TexCycle. Целта е да се повдигне темата за бързата мода и сериозните проблеми за здравето на хората и замърсяването на водите, почвите и въздуха в следствие от свръхпроизводството на текстил за модната индустрия, както и да даде алтернатива на консуматорството - свободната размяна, поправянето на дрехи, а когато нито от двете не е възможно, рециклирането на тъканите.

В 13 часа започва работилницата за ЦВЕТНИ БОМБИ, която ще води екип от БФБ. По време на нея малки и големи ще могат да се докоснат до работата с почва, посяването на нов живот, търпението растенията да поникнат напролет и надеждата, че ще привлекат пчели и пеперуди.

Подготвили сме вълнуващи преживявания и за любителите на бордовите игри. В кафето на Топлоцентрала те ще могат да направят своите опити за спасят планетата докато играят БАРАБАР или Terra Futura под наставленията на опитни играчи. Стартът на турнирите ще бъде в 11 и в 13 часа.

В 14:30, отново в кафето на Топлоцентрала, илюстраторът Деница Пенева ще въведе любителите художници в света на ботаническата и научно-популярна рисунка.

В 16 часа започва дебатът, организиран от Зелени закони, по време на който граждани, експерти и политически фигури, могат да обсъдят и сравнят приоритетите си за зелените закони на България.

Това са само някои от събитията, които ще направят 30 септември незабравим празник на природата и хората, които я пазят. Предвидили сме още работилници за създаване на хотели за пчели, уроци по оригами, търсене на съкровища, работилница за сол с подправки и още много вълнуващи природни срещи.

След цял ден на игри и разходки, посетителите на фестивала ще имат шанса да научат кои са Непримиримите примери в природозащитата от последната Биоразнообразна година (22 май 2022 - 22 май 2023) по време на церемонията по връчването на Годишните награди за биоразнообразие и климат на Българска фондация Биоразнообразие. Стартът е в 18:30 на терасата на Топлоцентрала, а финалът, както винаги ще е пищен. Този път за настроението ще се погрижат музикантите от No More Many More, а за танците - всички участници в празника!

Фестивал през деня, Годишни награди за биоразнообразие и климат вечерта - рецепта за една страхотна есенна събота! Очакваме ви!