bg en

Празнуваме международния ден на биоразнообразието - 22 май

награди
21.05.2024
БФБ дава старт на Годишните награди за биоразнообразие и климат‘ 2024 и изпраща пътешественика Петър Ванев на вълнуващо пътуване по Балканския Зелен пояс

На 22 май – Международният ден на биологичното разнообразие, Българска фондация Биоразнообразие ви кани да празнуваме заедно в социалното пространство ЩРАК (ул. Христо Белчев 3), където ще дадем старт на кампанията за номиниране на най-ярките постижения в опазването на природата и климата у нас. Специален акцент на събитието ще бъде участието на пътешественика Петър Ванев, който е единственият българин, прекосил трите най-дълги туристически пешеходни маршрута в САЩ -  т. нар. „Tройна корона” с дължина от 12 500 км. Гостите ще „изпратят“ Петър за най-новото му приключение, което стартира в края на май – обиколка по Балканския Зелен пояс (3500 км) за създаване на дълъг туристически маршрут, който минава през редица защитени територии и зони.
В продължение на 40 години “Желязната завеса” разделя Изтока и Запада в Европа. Строго-охраняваната гранична зона е дала шанс на природата да се развива, необезпокоена от човешко присъствие, в резултат на което се формира уникална екологична мрежа – Европейският Зелен пояс с дължина над 12,500 км – от Баренцово до Черно море. Така, някогашното разделение на Европа допринася за съхраняването и развитието на ценни, природни местообитания. 

БФБ работи за популяризиране на инициативата у нас вече 20 години, затова в Деня на биоразнообразието ще представи своя изложба от фотоконкурс за Зеления пояс от далечната 2006 г. като предизвикателство към Петър Ванев, който също ще документира в снимки и видео пътуването си през балканските страни, когато се завърне през септември. 
Традиционно на 22 май БФБ дава старт на кампанията за набиране на номинации в Годишните награди за биоразнообразие и климат. Така ще бъде и тази година като се надяваме отново да открием най-добрите примери за борбеност, отдаденост и постоянство в българската природозащита, които ни вдъхновяват, провокират и променят.
Номинирането е публично и  всеки може да предложи своите фаворити в една или повече категории, стига да се отнасят за периода 22 май 2023 – 22 май 2024 – една година на биоразнообразието. Номинациите са само положителни.

„БФБ раздава Годишните награди за 13-ти път, за да даде гласност на действията на хора, организации, компании и медии за опазване на природата в България и разчитаме на гражданската активност за откриване и популяризиране на тези позитивни примери. Очаква ни церемония в началото на октомври, когато заедно ще празнуваме успехите и постиженията на тези, които работят за природата или се борят за намаляване ефекта от климатичните промени.“ – споделя Йорданка Славова, изпълнителен директор на БФБ.

Крайният срок за набиране на номинации в кампанията за 2024 г. е 30 август чрез формата за номинации, придружени с кратка обосновка и по възможност със снимки, разпределени в 6 категории:

1. Най-успешна кампания
2. Най-добър журналистически материал
3. Активист за биоразнообразието и климата
4. Инициативи с локално значение
5. Политик с най-голямо внимание към българската природа и климат
6. Награда за отговорни бизнеси

Повече информация за категориите и критериите за „Годишни награди за биоразнообразие и климат“ 2024
Носителите на Наградите през 2023 г.