bg en

Нов проект показва нуждата от активно гражданско участие в опазването на природата

Природата няма глас, тя има нас
29.11.2021

Българската фондация биоразнообразие и СНЦ “Зелени Балкани” започват работа по съвместен проект “Природата няма глас, тя има нас”, който има за цел да покаже истинското лице на природозащитните НПО в страната и да спечели нови приятели за каузата за българската природа.

България е сред най-богатите страни в Европа по разнообразие от дива природа. Вместо да ценим това богатство обаче в последните години виждаме как системно то се унищожава - застрояване на последните диви кътчета, пожари във вековни гори, ВЕЦ, които унищожават биоразнообразието в реките, бракониерство на малкото останали представители от защитени видове, са само част от ежедневните престъпления срещу природата.
 

Група експерти, обединени в коалицията от неправителствени организации и граждански групи “За да остане природа в България”, са се посветили на каузата да запазят природното ни богатство. Но освен обществена подкрепа, през последните 15 години те срещнаха и не малко пречки, поставени по пътя им от хора, които виждат природата единствено като ресурс за частно ползване.
“Природата няма глас, тя има нас” ще разкаже кои са те, какви са трудностите, с които са се сблъскали и успехите, с които се гордеят? Към какво се стремят и защо е нужна силна гражданска подкрепа за опазването на природата с всички нейни богатства?

Проектът ще представи на широката публика и огромния труд, който различните природозащитни организации, част от коалицията, са положили за опазването на най-големите ни национални богатства - чистите въздух и вода, съхранените биологични видове и запазването на ценните места, където дивата природа може да продължи да бъде дива и в 21 век.

Основен акцент ще бъде създаването на видео съдържание, което да обясни на достъпен език важни положения в природозащитата у нас, да развенчае някои от най-разпространените стереотипи и предразсъдъци за природата и нейните защитници, да припомни ключови казуси, по които експертите са работили през годините и да информира за нови предизвикателства в сферата на екологията и климатичните промени у нас.

Предвидени са още 22 информационни онлайн или офлайн събития в цялата страна (напр. неформални срещи тип green drink, отворени врати и информационни лекции по обществено значими въпроси) и провеждането на зелен фестивал.

Проектът ще се фокусира и върху изграждане на нови връзки с местни общности и подкрепата им с експертиза, при справянето с възникващи природозащитни проблеми. Ще бъдат подпомогнати минимум 6 важни за обществото случая.

Проектът „Природата няма глас, тя има нас“ е с продължителност 24 месеца и се изпълнява с финансовата подкрепа на Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на Финансовия механизъм на ЕИП  www.activecitizensfund.bg

Повече за проекта на: https://biodiversity.bg/Prirodata-nyama-glas-tya-ima-nas--1-3833