bg en

ГРАДСКИ ИЗСЛЕДОВАТЕЛИ в парка на бургаския квартал "Славейков"

градски
12.06.2024
Каним ви да се включите в градската експедиция в парк "Света Троица" в "Славейков". Срещата е пред големия паметник в 18.30 часа. Наш водач ще бъде д-р Станимира Делева, която ще ни покаже как да открием видовете, които живеят в парка и да използваме различни полеви инструменти и техники.“ – приканват от Българска фондация Биоразнообразие.

Идеята на събитието е да се покаже как една приятна разходка в градска среда може да се превърне в научна експедиция. До този момент БФБ са правили подобна експедиция в Морската градина през деня, на Пътеката на саблеклюна – вечерта, но сега желанието им е да „открият“ нова, по-малко позната, но по-дива територия и да включат хора от к-с „Славейков“ и к-с „Зорница“, които живеят наблизо.  Участниците ще потърсят животни и растения, които едва ли обичайно забелязват, ще приложат различни методи и уреди за проучване на биоразнообразието и ще се научат да наблюдават животните и тяхното поведение.

Ще се използват различни безплатни приложения за гражданска наука - iNaturalist, Merlin, Hush city, които е добре да се изтеглят предварително от участниците.
Няма нужда от специална екипировка, достатъчно е да сте удобно обути и облечени, да имате раница, за да са ви свободни ръцете за действия и може да си вземете вода и сандвич, ако прегладнеете, защото паркът е голям и няма много места за хранене в и около него.

Събитието е част от инициативата „Бургас на три езера“, която има за цел да насърчи по-голямата свързаност между трите езера и местната общност. Инициативата за екотуризъм и морска осведоменост е част от европейския проект EmpowerUs, изпълняван в шест крайбрежни региона в Европа. Ръководи се от Българска фондация „Биоразнообразие“ и Ludwig-Maximilans Университет в Мюнхен.