bg en

Атанасовско езеро празнува Атанасовден

солени хора
14.01.2024
Навръх Атанасовден в Пловдив ще бъде излъчен филм за Атанасовско езеро, което вече 10 години отбелязва този празник с най-различни инициативи през годините (полумаратон, викторина, беседи, спортен празник, премиери). Затова и неслучайно е избрана датата 18 януари за представяне на филма за Атанасовско езеро – СОЛЕНИ ХОРА.

Екипът на филма няма търпение да се срещне с публиката в Пловдив, защото тук имат много приятели и сподвижници, експерти от различни сфери, с които са работили през годините, състуденти, преподаватели и т.н. В същото време точно тук в Пловдив, една семейна фирма Гайо създава забележителния млечен шоколад с морска сол от Атанасовско езеро и всяка година дарява 7 % от своята печалба за дейности в езерото. Ще бъдат показани и други продукти с кауза, свързани с лагуната – цвете на солта, зелена сол, сапун Пеликан, свещ Фламинго и други.

Вече цяла година екипът пътува из страната и представя филма на различни места, но най-интересни са дискусиите с хората, които споделят своите предизвикателства, свързани с опазване на природата.

Филмът „Солени хора“ ще се излъчи в Lucky Дом на киното в Пловдив само на 18 януари от 19.00 часа. Трейлърът на филма може да видите тук https://youtu.be/YL5C_l-gqo4
В неделя на 21 януари 2024 г. от 11.00 часа приятелите на езерото и спорта ще се съберат в Културен център Морско казино Бургас, където в традицията на полумаратона "Атанасовско езеро", сдружение Зелена Странджа и Българска фондация Биоразнообразие организират спортен празник, посветен на Атанасовско езеро и на Атанасовден.

Каним всички любители на тичането, колоезденето и разходките да се включат в празника, но тази година няма да има състезателен характер, дистанцията ще е само 10 км и маршрута ще стига до симБиотично. Ще имаме възможност да се срещнем с изключителния Шабан Мустафа, който ще ни разкаже за новите си успехи в маратоните на Европа и ще бяга с участниците до соленото езеро. Специална презентация за Атанасовско езеро ще представи моментното състояние на тази ценна влажна зона, разположена в рамките на Бургас.

Очакваме ви без значение от метеорологичната обстановка и всекиму според желанията и възможностите за участие!