My Blog

България ще бъде домакин на летния университет посветен на биосферните паркове през юли

Летен Университет по програмата на ЮНЕСКО „Човекът и биосферата“, посветен на Биосферните паркове ще се проведе през юли в един от новите биосферни паркове у нас – „Централен Балкан“. Това е инициатива стартирала преди 4 години и привлича над 30 участници – практици, млади учени, експерти и докторанти от различни краища на Европа, които в рамките на една седмица се запознават с особеностите на биосферния парк, който посещават и излизат с препоръки и предложения свързани с устойчивото развитие на територията.

След успешното българско участие на последните два форума (в Италия и Гърция), ЮНЕСКО отправи покана към България (чрез Българска Фондация Биоразнообразие) да бъде домакин на тазгодишното издание на Летния университет. Летният университет ще се проведе в района на биосферен парк „Централен Балкан“ – в южната и северната страна от 21 до 28 юли. Международният форум ще привлече редица експерти и младежи, работещи по темата за биосферните паркове, както и редица изтъкнати лектори – практици и учени, включително и почетни гости от ЮНЕСКО. Програмата на летния университет ще включва теоретична и практична част, както и работа по групи. Участниците ще посетят различни обекти – примери за устойчив бизнес и устойчиво развитие в района на Биосферния парк (био ферми, еко-хотели, културно-исторически забележителности, еко-пътеки и др.). Летният университет ще бъде разделен на тематични дни, които ще се фокусират върху: Програмата МАБ на ЮНЕСКО и Политики за управление; Устойчиво земеделие, местни продукти и бизнес; Еко-туризъм; Брандинг и Маркетинг на биосферните паркове; Наука и образование и Закриваща част с препоръки към нашия биосферен парк.

Летният университет е отлична възможност да се популяризира района и неговите добри примери и дава възможност на заинтересованите страни да се запознаят с перспективите, които се откриват пред тях, живеейки в биосферен парк по програмата на ЮНЕСКО. Името и марката на биосферните паркове са разпознаваеми и са синоним на запазена природа, богато културно-историческо наследство и устойчиви практики.

bbf@biodiversity.bgБългария ще бъде домакин на летния университет посветен на биосферните паркове през юли