bg en

постановката „История за чайка и банда котараци“

Чайка
Няма универсална методика, по която да научим децата ни да обичат и да пазят природата и нейните обитатели – растения, птици и животни. Всичко е въпрос на възраст, сетивност и личен пример. Няма и универсален начин за прилагане на никоя метода. От пъзел с интригуващ сюжет, през почивка на село и разходка в планината до посещения на Зоопарка и/или Ботаническата градина. Няма обаче дете, което да не си играе с кукли. По тях се захласват и момиченца, и момченца – от 2 до 102 годишна възраст.

Тази общовалидна детска страст куклената режисьорка Катя Петрова сполучливо е превърнала в грабваща детските душици послания, поставяйки на 4 януари 2016 година в Столичен куклен театър пиесата „История за чайка и банда котараци“. „Детският“ език на героите и детинските им лудории, внушаващи разбираеми послания за опознаване и уважаване на различното от теб живо същество, сполучливите куклени силуети, цветово и габаритно съзвучните с детските представи за мащаб декори и не на последно място блестящите актьорски превъплъщения на Мая Бежанска, Мариета Петрова, Станимир Гъмов, Румен Угрински, Румен Гаванозов и Галина Савова правят от пиесата не просто поредния детски празник, но и първият успешно преподаден „урок по природа“. Уви, все още единственият в българския храм на Мелпомена.

Всички сме част от планетата Земя. Тя е нашият дом. Отнася се към нас с любов и разбиране. Великодушна е, богата, красива и вечна. Тя ни приласкава и приютява. Дава ни всичко което има с пълни шепи, а ние, хората, я обсебваме, стъпкваме, унищожаваме, превръщаме в огромно бунище. Как ли се чувства тя? Нехайството на хората нанася ежедневни поражения върху океана, горите, растенията и животните… и върху една птица, която попада в петролен разлив. С последни усилия тя снася едно яйце. Спектакълът е сценична адаптация по роман на Луис Сепулведа и ни въвлича в приключенията на банда котараци, заели се с необичайната задача да отгледат чайка и да я научат… да лети.

За повече информация:
Промо на постановката История за чайка и банда котараци