bg en

Зимна Беласица 2016

Беласица
14.01.2016
ПРОГРАМАТА

Петък, 12 февруари
Пътуваме по най-забавния начин – с влак. Тръгване от София – Централна ЖП гара (среща под часовника 6,45 ч.), пътуване с влак до Петрич (7.05 – 11.25). Посещение на дирекцията на Природен парк „Беласица“. Трансфер с бус до хижа Беласица (720 м н.в.) и изкачване пеша до хижа „Конгура“ (1280 м н.в.). Нощувка.

Събота, 13 февруари
Изкачване на връх Голям Конгур (1951 м н.в.) с неговата прекрасна гледка към цялото било на Беласица, съседните планини и езерото Керкини. Спускане до Петрич и настаняване в къщи за гости в с. Самуилово – при Вальо Янкиш и приятели.

Неделя, 14 февруари
Разходка до Срамежливия водопад и преход до с. Яворница. По обяд – дегустация на традиционни гозби от Подгорските села при г-жа Рукие Изирова и фолклорна програма.
След обяд – възможност за посещение на минералните бани в местността Рупите. Отпътуване с влак от Рупите (17.00-21.25).

Направете дарение!
Подкрепете дейността на Българска фондация „Биоразнообразие” за опазване на природата и развитие на устойчивия туризъм в района на Беласица - направете дарение от 130 лв. и се включете в „Зимна Беласица 2016”. В общите разходи са включени: транспорт – влак София–Петрич и обратно, местен микробус от жп гара Петрич до х. „Беласица“ и от с. Яворница до Рупите; нощувки – хижа Конгур и къщи за гости в Самуилово; храна – дегустация на традиционни ястия от Подгорието. Да не пропуснем – и опитен планински водач!

Необходима екипировка: лавинен комплект (лавинен уред, сонда, лопата), котки, ски или снегоходки, валидна планинска застраховка. При необходимост ще ви информираме за възможностите да се наемат снегоходки и лавинни уреди, както и да се сключи планинска застраховка.

За информация и регистрация:
Росен Василев (Роко) – тел.: 0888330010, е-mail: rossen.vassilev@biodiversity.bg
Павел Павлов (Павката) – тел. 0887544895, е-mail: pavkatapavlov@abv.bg.

Записването става с внасяне на 50% от сумата до 31 януари. Натискането на "Ще присъствам" във фейсбук е много симпатично, но не се брои.

При наличие на повече от 8 желаещи, в понеделник (15.02) можем да организираме посещение на забележителности в планината Огражден (Чуриловски манастир), в Македония (водопадите Колешино, Смолари и др.) или в Гърция (езерото Керкини). Разходите за този допълнителен ден ще бъдат уточнени своевременно.

ДО СКОРОШНА СРЕЩА В БЕЛАСИЦА!