bg en

Законите са за всички, а Пирин - за "Юлен"?!

бебетата на БФБ също протестират - сн. Яна Пункина
01.07.2011
Светкавична гражданска акция в подкрепа опазването на национален парк "Пирин" последва изказването на Министъра на околната среда, че "Правителството ще предложи законодателна промяна, с която ще регламентира незаконно ползване на близо 65 хектара от национален парк "Пирин" над Банско от фирма "Юлен" АД."

В 18.00 часа на 30.06.2011 близо 200 човека излязоха за няколко минути на кръстовището до паметника "Патриарх Евтимий" в София. След 1 час в продължение на 15 минути протестиращите пресичаха пешеходните пътеки около паметника "Васил Левски". Тези спонтанни акции целяха да насочат общественото внимание към продължаващите години наред беззакония в националния парк, където над 60 % от използваните в ски зоната ски писти и влекове са построени без изискуемите от закона разрешителни, а както се оказа в допълнение концесионера НЕ заплаща наем на държавата за близо половината от площта, върху която е разположил ски зоната.

Това става въпреки многобройните писма, сигнали и жалби на различни природозащитни организации на всеки етап от изграждането на незаконните писти в ски зона "Банско" до всяка отговорна институция в България, Европа и света.

Последните изказвания на представителите на най-отговорната за опазването на околната среда институция в България, Министерството на околната среда и водите, показват недвусмислено застъпничество на Министерството за частен инвеститор, който престъпва законите.

сн. Яна Пункина (www.forthenature.org) - Бебетата на БФБ също протестират.

http://www.dnevnik.bg/photos/2011/06/30/1115576_fotogaleriia_protest_v_sofiia_sreshtu_uzakoniavaneto/?pic=3#picture