bg en

Заключителната сесия на Летен университет на ЮНЕСКО ще се проведе на 26 юли

mab
25.07.2019
На 26 юли от 17 часа в Информационно-културен център гр. Троян ще се проведе заключителната сесия на Летния университет по програма на ЮНЕСКО "Човекът и биосферата". 
 
Форумът ще бъде открит от кмета на община Троян Донка Михайлова, директора на Национален парк „Централен Балкан“ Генчо Илиев и Изпълнителния директор на Българска фондация Биоразнообразие Румяна Иванова. Събитието ще е публично, с възможност за участие на медии, местни жители и всички заинтересовани страни от района.
 
На заключителната среща младите специалисти от 15 държави ще представят своите препоръки и предложения за бъдещи проекти и инициативи както на местно, така и на международно ниво. Те ще бъдат обобщени след съвместна работа между лектори и обучаващи в следните четири групи:
  • Мащабни съвместни комуникационни проекти, насърчаващи програмата Човекът и биосферата (на местно и международно ниво);
  • Свързване и включване на млади хора в мрежата Човекът и биосферата;
  • Подобряване на местните продукти и туристически услуги за устойчиво развитие на територията;
  • Образование за устойчиво развитие в рамките на биосферните паркове.
Предложенията ще бъдат представени на общините от района, както и на дирекцията на Национален Парк „Централен Балкан“ и ще служат за основа на бъдещото още по-успешно управление на биосферния парк.
 
Летният университет на ЮНЕСКО е международна инициатива на Регионалното бюро на ЮНЕСКО за Европа във Венеция /BRESCHE, стартирала преди четири години, която цели да привлече и обучава млади специалисти от цял свят по темите, свързани с развитието на биосферните паркове. Тази година за първи път България е домакин, а обучението се провежда от 21 до 28 юли в южната и северната страна на биосферен парк "Централен Балкан“.
 
Програмата съдържа теоретична, практична част и работа по групи и е разделена на тематични дни, които се фокусират върху следните теми: Програмата МАБ на ЮНЕСКО и Политики за управление; Устойчиво земеделие, местни продукти и бизнес; Еко-туризъм; Брандинг и Маркетинг на биосферните паркове; Наука и образование
 
Обучението включва още: посещения на екопътеки, биоферми, розоварни, екохотели, винарни, културни и природни забележителности.
 
От 25 до 27 юли по програмата на Летния университет ще се случат още: посещение на комплекс „Дамасцена“, с. Скобелево; дегустация на вкусни специалитети, подготвени от прочутото зелено сирене от Черни Вит; посещение на Национално Изложение на Художествените Занаяти и Изкуства, с. Орешак и урок по грънчарство, на който участниците ще могат да сътворят свои керамични сувенири. Разходка из Троянския манастир „Успение Богородично“ и забележителностите на гр. Троян.
 
Основен организатор на Летния университет на ЮНЕСКО е Българска фондация Биоразнообразие с подкрепата на: Регионалното бюро на ЮНЕСКО за Европа във Венеция /BRESCHEМинистерство на околната среда и водите, Националния Комитет по програмата „Човекът и Биосферата“, МИО ГърцияДирекция на Национален парк „Централен Балкан“община Карловообщина Троян, Националната комисия за България на ЮНЕСКО, както и в партньорството с Шато КопсаРозино Органик Фармлифт „Сопот“хотел Каза АртНационално Изложение на Художествените Занаяти и Изкуства, с. Орешак, проект „Единение“ и ресторант Космос