bg en

За устойчивото развитие има само еднозначен отговор

видео ковър
05.06.2020
Популярни личности от 8 европейски държави се обединяват, за да информират глобалната общност относно климатичните промени и да допринесат за по-устойчиво развитие чрез индивидуалния пример. Младите хора не винаги разполагат с достатъчно информация, на база на която да изградят собствено мнение и да вземат своето информирано решение. Именно затова европейският проект “Game ON - Don't let climate change end the game!” цели да ги обедини в отбор и заедно да участват в играта започнала преди милиарди години - играта на нашата планета.

GameOn стартира официално на 5-ти юни – Световния ден на околната среда, за да се опита да създаде нови правила в Централна и Източна Европа и да подпомогне справянето и адаптацията към климатичните промени.

Кое е по-устойчиво - да вървим до близката бакалия или да шофираме 10 км до магазин за стоки без опаковка? Няма лесен отговор, нали? Публични личности като Неда Малчева, Крис Захариев и Петър Ванев се опитаха да отговорят на въпроси като този и участваха в международно видео обръщение (България, Чехия, Германия, Унгария, Латвия, Литва, Румъния и Словакия). Видеото (с български субтитри) може да бъде видяно на: https://www.youtube.com/watch?v=4G9rfsY9PAQ&feature=youtu.be.

На 5-ти юни в 11:00 часа всички въпроси, зададени в публикацията ще бъдат дискутирани в онлайн среща между инфлуенсърите и експерти по темата. Включете се на живо и вие: https://www.facebook.com/events/3007980572604356/
 
Шестмесечната подготовка и усилената работа на 10 партньорски организации от 8 държави постави основите на европейския проект GameOn. Нашата цел е да повишим осведомеността на възможно най-много хора на локално ниво и да ги окуражим да предприемат индивидуални действия, за да продължим по най-добрия начин вечната игра на нашата планета“ – каза Тор Моранте Бригнети, координатор на водещия партньор - CEEweb за биоразнообразие, мрежа в която и БФБ членува. Представяне на GameOn (английски): https://www.youtube.com/watch?v=TvYFzB95u1E
 
Името „GameOn“ бе умишлено избрано и през следващите 4 години, множество дейности под формата на игра ще помогнат обществото по-лесно да се запознае с устойчивия начин на живот. Геокешинг, настолна игра, видео, импро театър и мобилно приложение са само част от дейностите, които ще помогнат за намиране на отговор на трудните въпроси за климата и начините, по които да поддържаме „играта“ на планетата чрез осъзнати решения. С „GameOn” БФБ ще насочва общественото внимание към екосистемните взаимовръзки и възможностите за адаптация към настъпващите изменения, като се акцентира на личната отговорност, колективните действия и политическите решения, които трябва да се предприемат. Предвидени са информационно-образователни кампании и провокиране на обществена ангажираност, застъпничество и насърчаване на устойчиви политики за развитие. Общите международни усилия ще бъдат насочени в научно-аргументирана, емоционална и обърната към живота комуникационна кампания, обогатена от игрови подход, дигитални технологии и директна подкрепа за МЛАДИТЕ хора и техните ДЕЙСТВИЯ, ИДЕИ и ИЗСЛЕДВАНИЯ за КЛИМАТИЧНИТЕ ПРОМЕНИ.

Проектът GameOn http://gameon.biodiversity.bg/е финансиран от Програма DEAR на Европейската комисия.