bg en

За международния ден на жената - интервю с една специална жена

Руми
08.03.2021
Днес на Международния ден на жената - 8 март ви представяме едно интервю с една специална жена, с която много се гордеем, която ни вдъхновява и мотивира - нашата директорка Румяна Иванова. Тя заема този пост от 2006 г., има 4 деца, включва се в различни каузи извън сферата на природозащитата и когато се налага излиза с децата си на улицата, за да защитава правото за по-добър живот.
 
Жените в България се борят за равноправие от повече от век и днес имат право да гласуват и да участват в управлението, да учат в университет и да работят срещу заплащане. И въпреки огромния напредък, който отбелязваме през последните десетилетия, пълното равенство между половете все още не е факт. Разликата в заплащането между мъжете и жените в България е 13,5%. Едва ¼ от народните представители в българския парламент са жени. Под 16% от ръководителите и директорите на големите компании у нас са дами. На всеки две седмици една жена е убивана от свой съпруг, партньор, роднина или познат. В България има 360 000 самотни майки, като 72% от тях и децата им живеят на или под прага на бедността. (по данни на Български фонд на жените).
 

В НПО сектора като че ли не е така с % на ръководителите жени. Тук има много организации, които се ръководят от жени - WWF, БДЗП, БЦНП, БДФ, bcause и др. Ти си вече 15 години си директор на БФБ. Какво ти даде тази работа и какво ти отне?
Като дете си мечтаех да бъда Джералд Даръл :) затова да съм част от екипа на една от най-старите и силни природозащитни организации вече повече от 20 години - за мен е сбъднатата мечта. В БФБ намерих семейство – хора, които вярват в същите неща като мен, които са умни и смели и на чиято помощ и подкрепа винаги мога да разчитам.
Все още не знам как стана така, че да бъда директор на Фондацията. Много често за мен това е голямо предизвикателство, огромно натоварване и поемане на много негативна енергия, но истината е, че ми носи и много удовлетворение и радост.

Какво мислиш, че е най-ценното в БФБ?
Екипа, категорично! Това са хора, които са много различни като възраст, убеждения, темперамент, образование и въпреки това тези хора успяват да работят като силен и професионален екип. Много голям е процента на хората, които са част от екипа от фондацията от самото й създаване, но са много и привлечените нови хора.
При нас е много лесно да имаш идеи и грандиозни планове и да получиш „зелена светлина“ и подкрепа за тях. И мисля, че хората ценят това.

Кои са трите най-важни успеха на БФБ?
25 години работа са много време, така че Фондацията има много повече от три големи успеха :). Ще ви споделя моите три любими:
  • Това, че през всичките тези години сме били част от създаването, опазването и управлението на системата от защитените територии в страната – обявявали сме и обявяваме различни категории защитени територии, писали сме плановете за управление на емблематични територии като Пирин, Централен Балкан, Странджа и сме увличали хиляди хора да излязат на „улицата“ в тяхна защита.
  • Участвахме в създаването на Коалиция „За да остане природа в България“ и от тогава, вече повече от 15 години координираме работата й. Коалицията за мен е добър пример и прецедент за това, че не за всяко нещо българите се делим. Явно много силната кауза може да обедини и задържи заедно всички тези организации и да продължават да работят в една посока.
  • Голямо наше постижение според мен е, че дълго време намираме енергия, средства и експертиза, за да популяризираме в България природозащитни теми, които са малко познати, като биосферните резервати – съвременна концепция за устойчиво съществуване на защитена територия и устойчив местен бизнес и Зеленият пояс, който обединява съхранени природни територии по линията на Желязната завеса, която дели Източна от Западна Европа.
Какъв е % на жените, които работят в БФБ?
Аз обичам симетрията и баланса, вярвам в уникалната сила и на мъжете и на жените и затова екипът е 50 на 50.

Вярваш ли в женската сила?
Е, точно на мен този въпрос :), ще рискувам да ядосам мъжете – вярвам, че женската сила е тази, която тласка човечеството напред. Мисля също, че Земята е жена и за нас е много по-лесно да се свързваме с нея, да усещаме процесите.
Вярвам силно и в женската интуиция и мисля, че тя е голям помощник при управлението на хора.

Какво е нещото, което те зарежда в живота?
За щастие има много такива и тъй като никога не се взимам на сериозно, това са прости неща – тишината в планината, есенното море, книги, много книги, приятелите ми, да заравям ръце в земята и от това да се раждат плодове, да пия чай…
Децата ми, които ме удивляват всеки ден :) 
И най-вече един мъж!

А има ли личност на която се възхищаваш?
Най-много ме вдъхновяват хора, които имат голяма мечта, голяма кауза и са готови да се борят за нея със всички сили…Но тяхната сила, тяхната „борба“ да е любов. Има много такива хора – големи като Ганди и малки, като всички нас, които всеки ден правим съзнателният избор да бъдем на страната на светлината.

Какво трябва да се промени у нас, за да се чувстват жените по-сигурни и с повече права?
Те самите да вярват в собствената си сила, да вярват, че имат право да бъдат щастливи. Че имат право да бъдат всичко, което искат. Да са достатъчно смели да стигнат до там, където искат и да носят отговорността за мечтите си.
А на всички нас в обществото пожелавам да имаме очите да видим тези, които не успяват да са силни и щастливи и сърца, за да приемем и помогнем.

Каква е мечтата ти за твоите момичета след 10 години?
Единственото, за което мечтая е да бъдат добри хора! И щастливи :) 
Закърмих ги с историите на жени и момичета – бунтарки, които са проправили пътя на всички нас до това да бъдем учени, писатели, пилоти на самолети, изобретатели, космонавти, щангисти, президенти и изобщо каквото искаме и вярвам, че те също ще направят една крачка напред - за жените!