bg en

За Балкана и хората на Зелените дни

зелени дни
30.04.2013
Проектът „Да свържем опазването на природата и устойчивото развитие на селските райони“ бе успешно представен на традиционните „Зелени дни“ в София пред Народния театър. В четирите дни на зелените празници (25-28 април 2013 г.) щанда „За Балкана и хората“ привлече десетки заинтересовани, които научиха повече за проекта, купиха си сладко от горски плодове и сувенири от Западен Балкан, тениска на проекта, или се включиха в дегустацията на млечни продукти от района на Западна Стара планина.

Екипът на БДЗП и БФБ организираха на Цветница специална дегустация на овче кисело мляко със сладко от горски къпини, прясно и зряло овче сирене и краве кашкавал от района на Берковица, Годеч и Своге. Гостите на „Зелените дни“, които се включиха в дегустацията оцениха високото качество на представените продукти и дадоха своето мнение за това трябва ли да бъдат компенсирани фермерите, които отглеждат стадата си в Натура 2000 зони и поддържат екологичните функции на пасищата и ливадите в тях, кое е най-важното, за да се оцени дали продуктите на малките ферми отговарят на изискванията за хигиена и др. Анкетата проведена от екипа на БФБ ще помогне на земеделския компонент в проекта да убеди фермерите да се регистрират по Наредба 26 и да могат по-лесно да продават своите продукти - бяло саламурено сирене, извара, сурово мляко, масло, кисело мляко, яйца, месо, мед и др.

Щандът на Зелените дни бе в една шатра с щандът на БДЗП, които също представяха своята дейност и организираха творчески ателиета за малки и големи. А на щанда на проекта имаше кутия за симпатизантите на WWF, които искат да получават електронния бюлетин на организацията.

С карти на проектната територия (за Централен Балкан и Западна Стара планина) бе събирана допълнителна информация, особено за района на Западен Балкан, който е по-непознат за гражданите и наистина малко от участниците в Зелените дни са го посещавали или знаят повече за природните и исторически забележителности в района. Събраната информация ще послужи в по-нататъшната работа на екипа на проекта.

Мирослава Дикова, ръководител на проекта от страна на БДЗП имаше презентация, включена в програмата на Зелените дни и в събота вечер представи компонентите и целите на проекта пред аудиторията на зелените празници. Стефан Аврамов от БФБ изнесе презентация за биоразнообразието на 26.04.2013 г. в голямата шатра.

Проект „Да свържем опазването на природата с устойчивото развитие на селските райони” се изпълнява в партньорство от седем български и четири швейцарски организации в Западна и Централна Стара планина за срок от 4 години. Проектът има за цел да покаже как местното развитие и опазването на природата могат да съжителстват безконфликтно и да допринасят за повишаване на доходите и качеството на живот в селските райони на България. Финансиран е от Българо-швейцарската програма за сътрудничество чрез Фонда за реформи, свързани с участието на гражданското общество.