bg en

Ясна е датата и мястото на церемонията за Годишните награди за биоразнообразие и климата' 2020

08.10.2020
На 22 октомври (четвъртък) от 18.00 часа ще се случи церемонията по връчване на Годишните награди за биоразнообразие и климат' 2020. Мястото е зала "В парка" (малкото НДК) и ще бъдат спазени необходимите противоепидемични мерки. 

Екипът на БФБ благодари за всички получени номинации, които бяха внимателно прегледани и 60 от тях бяха селектирани в 5-те категории на Наградите. За съжаление в новата категория "Награда за международен експерт с принос за българската природа" не бяха получени номинации и няма да бъде присъдена награда. 

На 12 октомври стартира публичното гласуване във Фейсбук събитието на Наградите за биоразнообразие, където гражданите ще имат възможност да направят своя избор и да определят носителите на наградата на публиката в 5-те категории. Гласуването е до 21 октомври 18.00 часа!

На церемонията ще бъде обявено и решението на журито, което тази година е в състав: 
Ива Дойчинова (журналист с активна гражданска позиция, директор на програма Радио София на БНР и лице на множество социални кампании), Радослав Парушев – писател и адвокат, който вълнува и провокира със своите романи и разкази (напр. последният му роман „Изнасилени от чудеса“), Лили Гелева - актриса и певица, със своя социална кампания за замърсяването с пластмаса и личната отговорност “Писмо в бутилка”, Красимира Величкова – изпълнителен директор на Българския дарителски форум – най-голямото сдружение на дарителски организации в страната и Димитър Димитров, организатор на планинския ултрамаратон "Пирин Ултра", част от Световните серии по скайрънинг.

Биоразнообразната година (от май 2019 до май 2020) беше наситена с важни за българската природа събития и хора, които са дали своя принос за запазване на ценни места и видове, помогнали са в усилията за намаляване на климатичните промени, борили са се за защита на своите граждански права и възможността да живеем в здрава околна среда. Расте броят на отговорните бизнеси, които имат отношение към природата и климата и с малки или по-големи стъпки помагат промяната да се случи и у нас. Все още обаче номинациите на политици с внимание към природата остават забележително най-малко (две от тях са били номинирани и в предишни издания), което е обяснимо предвид ситуацията в страната. Но въпреки незавидното ни място в класацията за свобода на медиите, висок е броят на номинираните журналисти и техните смели текстове и репортажи за горещи екологични теми. 

Въпреки специфичността на условията в момента, организаторите от БФБ се надяват, че Церемонията на Годишните награди за биоразнообразие и климат' 2020 ще бъде истински празник, на който да се отличат най-добрите постижения, да се припомнят успехите и проблемните случаи, да се даде гласност на малки и големи кампании и акции за запазване на природата и хората. 

Очакват ви срещи с интересни или любими хора, много настроение, музика и изложби в уютната зала "В парка", където ще има достатъчно място, но предвид мерките за сигурност е необходимо да се регистрирате предварително на bbf@biodiversity.bg до 20 октомври (18:00 часа) и да получите потвърждение от нас.