bg en

Вторият ден на Летния университет на ЮНЕСКО беше посветен на екотуризма и на управлението на биосферните паркове

Централен Балкан
23.07.2019
​Вторият ден на Летния университет на ЮНЕСКО беше посветен на екотуризма и обучението за устойчиво развитие и беше пълен със спиращи дъха природни гледки, вкусни продукти и интересни лекции. 
 
Участниците в Летния университет по програмата на ЮНЕСКО „Човекът и биосферата” дегустираха вкусните продукти на ферма "Под Балканa". Всички останаха възхитени и убедени, че районът на Централен Балкан също разполага с вкусни и интересни местни продукти, които могат да бъдат предлагани в ресторантите в околността, Пловдив или дори в София. Експертът на Биоселена Тенчо Христо представи работата на фондацията с ферми от биосферни паркове. 
 
Младите експерти научиха повече за природното богатство на Централен Балкан и управлението на защитени територии в един от офисите на дирекцията в гр. Калофер. Сергей Александров от дирекцията на парка им разказа за огромното значение на парка и за богатото му биоразнообразие. След като се запознаха с теорията, време беше участниците сами да разгледат невероятните природни дадености  на биосферния парк. Те се отправиха на разходка из Балкана по еко-пътека „Бяла река“. Красивата гледка впечатли всички толкова много, че те непрекъснато се спираха да снимат, което правеше придвижването малко трудно :) След вкусен обяд, осигурен от собствениците на лифт "Сопот", участниците се отправиха към Шато Копса.

Следобедната сесия беше посветена Образование за устойчиво развитие от проф. Майкъл Скулос. Той представи философията на образованието за устойчиво развитие и как концепцията може да бъде свързана с управлението на биосферните паркове и др. защитени територии. Беше проведена и работа по групи: 
1. Мащабни съвместни комуникационни проекти, насърчаващи програмата Човекът и биосферата (на местно и международно ниво)
2. Свързване и включване на млади хора в мрежата Човекът и биосферата
3. Подобряване на местните продукти и туристически услуги за устойчиво развитие на територията
4. Образование за устойчиво развитие в рамките на биосферните паркове.

След вкусната вечеря в Шато копса всички се оттеглиха на заслужена почивка, нетърпеливи да разберат какво ги очаква на следващия ден. 

Основен организатор на Летния университет на ЮНЕСКО е Българска фондация Биоразнообразие с подкрепата на: Регионалното бюро на ЮНЕСКО за Европа във Венеция /BRESCHEМинистерство на околната среда и водите, Националния Комитет по програмата „Човекът и Биосферата“, МИО ГърцияДирекция на Национален парк „Централен Балкан“община Карловообщина Троян, Националната комисия за България на ЮНЕСКО, както и в партньорството с Шато КопсаРозино Органик Фармлифт „Сопот“хотел Каза АртНационално Изложение на Художествените Занаяти и Изкуства, с. Орешак, проект „Единение“ и ресторант Космос