bg en

Връщане на гори на държавата или възстановяване на разликите в цената са двете единствени решения

27.11.2012

Представители на коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България" са поканени днес от 11 ч. на дискусия с министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов по повод наказателната процедура на Европейския съюз заради замените на гори.
Коалицията "За да остане природа в България" ще изложи за пореден път становището си, че всички извършени след 2003 година заменки на държавни горски и земеделски територии са реализирани при използване на непазарни методи за оценки и са довели до загуба за държавата в размер на няколко милиарда лева. Единственият път за премахване на тази екологическа и социална несправедливост е признаване от страна на България, че извършените по времето на правителствата на Симеон Сакс Кобурготски и Сергей Станишев замени са представлявали схема за държавна помощ. В този случай получателите на тази държавна помощ ще трябва да възстановят разликата до пазарната цена по време на сделката или да се разтрогнат сделките.
Това автоматично ще спре наказателната процедура на Европейската комисия срещу България, стартирала заради замените на гори, извършени между 2007 и 2009 г.
Вече три години очакваме правителството на Бойко Борисов да предприеме тези необходимите стъпки, въпреки че разрешаването на проблема беше записано и в предизборната програма на управляващите през 2009 г., припомнят природозащитниците. Те разчитат тази срамна страница от процеса на разграбване на българското национално богатство да бъде затворена преди изборите през 2013 година, като решението за това зависи само и единствено от волята на управляващата партия.
В допълнение, от коалицията отбелязват, че е неразбираемо как вече 5 години от прокуратурата не откриват престъпление в тези действия на предишните министри и заместник министри на земеделието и горите, довели до милиардни загуби за държавата. При подобна липса на ефективност е напълно разбираема ниската оценка на правораздавателната система у нас, давана от българските граждани и партньорите ни от Европейския съюз.