bg en

Време е за Наградите за опазване на биоразнообразието’2014

23.10.2014
Кои ще са победителите тази година – Яйлата, Странджа, прилепи, ветрушки, рис?
За шести път Българска Фондация Биоразнообразие ще раздаде Годишните награди за опазване на биоразнообразието. Това е традиционна кампания, чиято идея е да се отличат най-ярките постижения в България, както и да се даде гласност на добрите практики, свързани с опазването на природата. Номинациите са за периода 22 май 2013 – 22 май 2014 (една „година на биоразнообразието”, измервана от Международния ден на биоразнообразието – 22 май).
Изминалата година беше изпълнена с протести, информационни кампании, зелени фестивали, конкурси и други събития. Отново се наложи да пазим Природен парк „Странджа“, а опасността от застрояване на малкото останали диви плажове по Черноморието беше по-силна от всякога - Карадере, Иракли, Камчийски пясъци, Корал, както и кампанията за спасяването на Яйлата, в която освен природата застрашено се оказа и културното и историческото ни наследство. Затова хората и организациите, проявили се най-активно в тези кампании очаквано намериха място в номинациите за 2014.
Но освен протестни кампании, сме щастливи да отбележим, че тази година бяха отличени и проекти за защита на видове, дарителски кампании и др. За все повече хора ролята на природозащитните организации не само в борбата срещу престъпленията към околната среда, но и подкрепата им за опазването й, защитата на различни видове става все по-забележима. Примери за подобни кампании са “Рисът има нужда от вас!” на WWF, “растителни микрорезервати” на ИБЕИ, „Международна нощ на прилепите” 2013, възстановяването на белошипата ветрушка на „Зелени Балкани“ и др.
Друга особено положителна тенденция е номинирането на ферми, „зелени къщи” и биопроизводители в категорията „Награда за подкрепящи биоразнообразието бизнеси”. Това е знак, че хората все повече подкрепят бизнес, който не само не воюва с природата, а съществува съвместно и благодарение на нея. Разбира се, отличени са и фирми/продукти със силни социално отговорни кампании като Мтел, My forest и др.
Тази година категориите на наградите са 5 - Най-успешна кампания (акция, дейност), свързана с опазване на биоразнообразието; Най-добър журналистически материал, свързан със запазване на българската дива природа; Активист за природата; Политик с най-голямо внимание към природата и Награда за подкрепящи биоразнообразието бизнеси.
Новото е, че за първи път е въведена и награда на публиката за всяка категория. Всички природолюбители могат да гласуват в анкетите във Фейсбук събитието: https://www.facebook.com/events/378510005646191/. Очакваме интересни резултати и най-вече да разберем дали изборът на журито ще съвпадне с избора на публиката.
Конкуренцията в отделните категории е сериозна, кандидатурите са равностойни и изборът на най-добрата ще бъде много труден. Надяваме се, че независимото жури, съставено от популярни личности, извън природозащитните среди, ще избере най-добрите. Тази година с тази нелека задача се ангажираха: Ива Дойчинова (легендарен журналист от FM +, позната ни и от телевизионния екран, с активна гражданска позиция, лице на множество социални кампании) Валери Йорданов (български театрален и филмов актьор, участвал в множество филми и театрални пиеси, а през 2009 направил и своя режисьорски дебют с филма „Кецове”, който засяга темата за застрояването на дивите плажове по Черноморието), Георги Господинов (един от най-популярните и превеждани съвременни български писатели, автор на най-превежданата българска книга след 1989 „Естествен роман” и винаги тясно свързан в творчеството си с българската природа) и Красимира Величкова (изпълнителен директор на Българския дарителски форум – най-голямото сдружение на дарителски организации в страната, която продължава да мотивира бизнес организации да подпомагат и опазването на околната среда). Патрон на наградите и председател на журито е Боян Петров (алпинист, зоолог и спелеолог, който в рамките на сто дни успя да изкачи три от 14-те осемхилядници: Броуд Пик, Канчендзьонга и за пръв път изкачения от българин втори по височина връх в света К2).
Официалната церемония по награждаването на победителите ще се проведе на 28 октомври от 15 часа в залата на Информационен център на Европейския съюз (София, ул. “Раковски” № 124). А след това всички номинирани, номинирали и привърженици ще могат да се включат и във вечерната част на награждаването в клуб MAZE от 19,30 ч.
Очакват ни много музикални изненади, приятно настроение и вкусна храна от Балкана, произведена в територии, разположени в Натура 2000 зони. Гостите ще могат да се насладят и на красивата изложба „Натура 2000 – най-доброто от природата на България и Европа”, която ще остане в Информационен център на Европейския съюз и след наградите.
Награждаването се финансира от Българо-швейцарската програма за сътрудничество чрез Фонда за реформи, свързани с участието на гражданското общество в рамките на проект „За Балкана и хората”.

Медийни партньори на събитието са: dnevnik.bg/zelen, banitza.net, http://offnews.bg/, radiotangra.com, http://ureport.bg/

Списък на всички номинирани в 5-те категории може да намерите тук:
http://bbf.biodiversity.bg/indexdetail.php?id=19

Повече за наградите и номинациите можете да намерите тук: http://bbf.biodiversity.bg/indexdetail.php?id=109