bg en

Влажните зони съхраняват водата - това е мотото на Световния ден на влажните зони за 2013

влажни зони
01.02.2013
Всяка година на 2ри февруари се чества един необикновен ден – Световния ден на влажните зони. Тази дата не е случайно избрана – на този ден през 1971 г. в иранския град Рамсар е подписана конвенцията за опазване на влажните зони (реки, езера, блата, мочурища, заливни гори, язовири, солници, както и морски крайбрежни води до 6 м).
Целият живот на планетата Земя зависи от водата, а тя се превръща във все по-ценен ресурс, затова ООН обяви 2013 г. за Международна година на сътрудничеството за опазване на водата. Общото количество вода на планетата Земя е 1,4 милиарда кубични километра, а сладката вода е само 2,5 %, от които по-малко от 1 % е достъпна и пригодна за използване от природните екосистеми и хората. Това са 200 000 кубични километра сладка вода. Днес повече от 2,5 милиарда души нямат достатъчно вода за своите ежедневни нужди. През последните 100 години разходът на сладка вода е нараснал в съотношение до 2 пъти по-голямо от ръстът на населението на планетата, което показва, че не нарастващото население, а по-скоро разточително ползване на водата е основната причина за проблемите, свързани с този природен ресурс.
БФБ също ще отбележи Световния ден на влажните зони, но в самото му навечерие на 1.02.2013 г. от 16.00 часа, когато заедно с Природонаучния музей Бургас и РИО на МОМН – Бургас ще наградят най-интересните предложения, получени в ученическия конкурс „Лагуната Атанасовско езеро“.
Общо 159 деца от училищата в гр.Бургас и гр.Карнобат се включиха в конкурса с групови и индивидуални работи в четирите категории - проект за картичка, за дипляна, за брошура и за аудио-клип. Отлично се представиха учениците от ОУ „Св. Климент Охридски”, СОУ „Йордан Йовков”, ОУ „Пейо Яворов”, ОУ „Братя Миладинови”, СОУХЕП „Кирил и Методий”, СОУ „Константин Преславски” и ПГЕЕ „К. Фотинов”.
Всички участници в конкурса ще получат грамоти, а най-интересните ще бъдат наградени с чаши, магнити, календари, плакати. Специалната награда обаче е ”Един ден на Атанасовското езеро”, която ще включва разходка из езерото с туристическото влакче и наблюдение на редки видове птици със специалист-орнитолог. Освен това най-добрите проекти или части от тях ще бъдат публикувани на сайтовете на Регионален музей - Бургас и проект „Солта на живота” на Българска Фондация Биоразнообразие или в бъдещите рекламни брошури на проекта.
протокол на класираните ученици 107.56 KB () Свали