bg en

Велоприключение и боровинки в Осогово

снимка
18.10.2017
На 10 октомври 2017 в Клуб на пътешественика беше направено първото представяне на три нови маршрута в Осогово, предназначени за велолюбители. Увлекателните разкази за това, което може да бъде видяно там и чудесата, които предлага прекрасната планина предизвикаха любопитството и интереса на присъстващите и първите ентусиасти, желаещи да преживеят лично това приключение, не закъсняха.
 
Така още същата събота (на 14-ти) групата „Wild berries“  (Диви боровинки) – момичета от София, които се занимават с практикуване и популяризиране на екстремни спортове, заедно с още желаещи, тръгнаха да покоряват Осогово на колела. Техни водачи и спътници бяха Александър Дуцов от Травентурия и Павел Козарски – състезател по планинско колоездене и собственик на магазин и сервизен център за колела в гр. Кюстендил.

Времето беше прекрасно, както и настроението, а велоразходката включваше спускане от хижа Руен през местността „Двете реки“  до село Жиленци. Пътят преминаваше основно през прочутите осоговски гори, които есента беше украсила в незабравими цветове.

Изкачването от село Жиленци до местността Трите буки  беше лесно, благодарение на Павел Козарски, който осигури транспортирането на веселата група и велосипедите им с буса си. Той е местен предприемач, който е готов да подпомогне всички желаещи да се отправят по маршрутите сами по модела „self-guided biking tours”.

А в хотела „Три буки“ ги очакваха вкусен обяд и Петко Цветков от Българска фондация биоразнообразие. Той им разказа за природното богатство на Осогово - интересните видове, които се срещат там и никъде другаде в България, вековни букови дървета, защитените зони и резервати и невероятното съчетание между природа и културно наследство, което привлича туристи към района и е причина Осогово да е част от Европейския зелен пояс.

Накрая, за любителите на екстремното каране имаше още един бонус – преминаване по трасето, по което в Осогово се организират състезания по даунхил колоездене. То е по-сложно от трите веломаршрута и е предназначено за опитни майстори. Приключението приключи чак вечерта, когато пълни с впечатления и с прекрасни спомени групата отпътува обратно за София.

Трите веломаршрута в Осогово са с различна сложност – за начинаещи, среднонапреднали и напреднали и са описани (вкл. с GPS следи) в рамките на проект „Устойчиво бъдеще за хората и природата в Осогово“, който се изпълнява от Фондация ЕвроНатур, Българска Фондация Биоразнообразие и Македонско екологично дружество, с финансовата подкрепа на Германска федерална фондация за околна среда DBU и Франкфуртско зоологическо дружество FZS.

Подробно описание, включително GPS следа, места за настаняване, може да намерите на: http://bbf.biodiversity.bg/bg/Osogovo-nepoznatata-velodestinatsiya.p1925

снимки от пътуването: @Dices&Dots, Александър Дуцов - Травентурия