bg en

Вело поход, посветен на Деня на Зеления пояс ще прекоси Странджа от край да край

vf
22.09.2017
Българска фондация Биоразнообразие (БФБ), един от координаторите на Зеления пояс у нас и „Зелена Странджа“ Бургас организират вело събитие "Странджа – открай до край. С колело по Зеления пояс“. От 22 до 24 септември 2017 г. велосипедисти от Бургас, Варна и София се включват във вело-приключението, за да се запознаят на живо с територии в Зеления пояс в българската част на Странджа планина.

Велопоходът е част и от Европейската седмица на мобилността (16 - 22 септември), в която Бургас е една от първите български общини, присъединили се и традиционно отбелязващи тази инициатива за активно движение и за по-чиста околна среда.
 
Стартът е в село Факия, преминава се през с. Голямо Буково и единствения действащ манастир в Странджа - "Св. Живоприемен източник", както и тракийска и византийска гробници край с.Евренозово,  "Петрова нива" и др. Общото разстояние за деня до местността Качул е 70 км, от които 30 км асфалт и 40 км горски пътища. Директорът на Природен парк „Странджа“ ще запознае участниците  с някои от забележителностите на района - богат на биоразнообразие и с голям потенциал за развитие на устойчиви форми на туризъм.
 
Вторият ден е 50 км по горски пътища и включва разглеждане на тракийското оброчище "Индипасха" и най-западното находище на странджанска зеленика, на нестинарското средище във Влахов дол, както и на църквите в с. Кости и в село Бродилово. Вело походът ще завърши в Ахтопол, където в празничните дни Кметство гр. Ахтопол и Сдружение Лумен организират тридневни Есенни ахтополски празници - "Паламудени вдъхновения и странджански седенки".
 
В събота вечер в навечерието на Деня на Зеления пояс в читалището на Ахтопол ще бъде представена инициативата Балкански Зелен пояс, а на самия празник – 24 септември ще бъде организиран пешеходен преход покрай скалистия бряг на морето до устието на река Велека и разходка с лодки по самата река.  
 
Има едни територии в Европа, които десетки години са били забранени, забравени, запазени. Това са всички онези гранични места, разделени изкуствено в миналото от Желязната завеса. Изолирани и непристъпни, те са се превърнали в убежища за много застрашени животински и растителни видове. Днес са част от Европейския Зелен пояс - символ на трансграничното сътрудничество и на общоевропейското културно и природно наследство. Включва 24 държави и има дължина над 12,500 км – от Баренцово море и руско-норвежката граница, по продължението на брега на Балтийско море, Централна Европа и Балканите до Черно море.
 
Популяризирането на Зеления пояс у нас се случва благодарение подкрепата на германската организация EuroNatur, която партнира на Българска Фондация Биоразнообразие в нейната работа по Зеления пояс.