bg en

Вече знаем кой спечели Годишните награди за биоразнообразие 2014

Награди биоразнообразие 2014
29.10.2014
В истински празник за всички номинирани се превърнаха Годишните награди за опазване на биоразнообразието 2014. Празник, който започна на 28 октомври в 15 часа и продължи чак до късните часове на нощта.
Официалната церемония беше проведена в залата на Представителството на Европейската комисия, която едва побра номинираните и желаещите да разберат кои са победителите в 5-те категории. Тази година освен наградите на журито, бяха раздадени и награди на публиката, определени с гласуване във Фейсбук събитието: https://www.facebook.com/events/378510005646191/
Благодарим на журито: Боян Петров – патрон на събитието и председател на журито, Ива Дойчинова, Валери Йорданов, Георги Господинов и Красимира Величкова, както и на хилядите наши привърженици и съмишленици, които определиха следните победители:
1. Най-успешна кампания, свързана с опазване на биоразнообразието
Кампанията за спасяване на Яйлататова беше номинацията, която спечели сърцата и на публиката, и на журито. Пълното съвпадение в предпочитанията им е заслужено признание за дългогодишните усилия на Владо Руменов и Фейсбук групата „Свободен Камен бряг“, които след години съдебни дела и протести, успяха да доведат своята борба до успешен край - Висшият административен съд потвърди окончателно решението си да обяви строежа на Яйлата за незаконен. На второ място с малка разлика в публичното гласуване остана проекта на Зелени Балкани за възстановяване на един изчезнал вид в България – белошипата ветрушка.
2. За най-добър журналистически материал/медия, свързан със запазване на българската дива природа – оспорваната категория и многото на брой номинации на заслужили медии и журналисти логично не успя да излъчи само един победител. Журито за поредна година раздели наградата на две: за медия беше отличен сайтът Офнюз за своята разследваща журналистика по всички сериозни природозащитни теми, а за журналист – Марина Евгениева, bTV за филма й „Сагата Странджа“, една история за парка, който се опитва да оцелее сред опити за застрояванеи заличаване, както и за активната гражданска позиция на хиляди хора, които го защитават и до днес.
Наградата на публиката отиде с над 200 гласа при миналогодишния победител в категорията сайтът Биволъ отново за многобройните разследващи материали, които неведнъж са били основна и полезна информация за бурни граждански протести в защита на Карадере, Странджа, Корал, Пирин и др.
3. Активист за природата – в тази категория се получиха 14 номинации и изборът беше един от най-трудните. Всички номинирани са допринесли изключително много за опазването на природата и заслужават да бъдат победители дори за цялостен принос. Затова тук отново имаше повече от един победител. Журито даде своята награда на Димитър Василев – Велин за неговата дългогодишна мисия да вдъхновява стотици хора да бъдат с активна гражданска позиция и винаги да се застъпват за нея. Основател на една от първите природозащитни организации у нас, Димитър сега е в Еко центъра на Влахи, където продължава да запалва любов към природата.
Специално отличие получи Иван Камбуров, който дълги години се грижи не само за биоразнообразието в Природен парк Странджа, но и винаги пръв алармира, когато паркът е застрашен от някаква опасност. Поради отсъствието на Иван Камбуров по време на церемонията наградата получи от негово име г-н Владимир Димитров, новият директор на Природен парк „Странджа“, който обяви от сцената, че високо цени познанията и ангажираността на този експерт и че ще го запази в екипа на парка. Наградата на публиката категорично бе присъдена на Любомила Кривошиева, която спечели със забележителния резултат от 486 гласа в онлайн гласуването . Тя беше отличена за своята мисия да спасява диви животни и за идеята си да създаде център за спасяване на диви животни в София.
4. Политик с най-голямо внимание към българската природа – това беше най-оспорваната категория, в публичното гласуване. Журито обяви за победител Светослав Малинов, заради неговите усилия да алармира Европейския парламент за застрояването на Българското Черноморие, случая Корал и ОУП на Царево. Г-н Малинов прие отличието не толкова като награда, а по-скоро като ангажимент за бъдещатата му работа като евродепутат. Публиката отличи община Кайнарджа, която добавя в приоритетите си запазването на околната среда и биоразнообразието.
5. Награда за подкрепящи биоразнообразието бизнеси – тази година в надпреварата се включиха не само големи компании със социално отговорни програми, но и „малки“ производители и екоферми. Журито реши да даде своята награда на Мтел за тяхната програма Мтел Еко грант – програма за подкрепа и за опазване на българската природа, която се провежда за 4-та поредна година.
Любовта и подкрепата на публиката отиде при малкия семеен бизнес. В седмицата за гласуване двете номинации спечелиха почти равен брой гласове, като крайния победител все пак беше Дивата ферма в с. Горно поле в Източните Родопи, която изпревари макар и само с 6 гласа Екоферма Елата при над 200 човека гласували за всяка една от тези номинации.
Всички победители получиха специални чипровски „медали“ с хлопки, а за някои от победителите, определени от журито, беше предвидена и финансова награда от 500 лв. Номинираните получиха – специални грамоти като признание за тяхната работа. По време на празника, гостите се насладиха на вкусна храна от Балкана, на изложбата „Натура 2000 – най-доброто от природата на България и Европа“ и на приятните етно-джаз изпълнения на групата „Асен и Милена”. Специална презентация показа постиженията на всички номинирани, защото въпреки че като на всеки конкурс и в Годишните награди за биоразнообразие 2014 има победители, БФБ като инициатори и организатори на събитието е още по-важно да се представят и отличат добрите дела на всички хора, организации, медии и политици, които успяват година след година да защитават природата.
След официалната церемония празникът продължи в клуб MAZE, където номинираните и победителите във всяка една категория бяха представени, а група „Остава“ се включи със специален концерт като поздрав за всички, обичащи природата. Организатор на Годишните награди за биоразнообразие е Българска фондация Биоразнообразие в рамките на проект „За Балкана и хората“, финансиран от Българо-швейцарската програма за сътрудничество.

Медийни партньори на Годишните награди са banitza.net, dnevnik.bg/zelen, http://offnews.bg/, radiotangra.com, http://ureport.bg/

Представяне на всички номинирани може да намерите тук: http://bbf.biodiversity.bg/indexdetail.php?id=109
Презентация на номинираните 5.76 MB () Свали