bg en

Ваня Захариева от сдружение "Дишай, Девня"

Ваня
Ваня Захариева е един от учредителите и председател на сдружение “Дишай Девня”. Това е младо гражданско движение, появило се в един индустриален град, в който замърсяването е от години и сякаш е запазената марка на града. Едно от популярните имена на града е “Долината на голямата химия”, но още през 70-те години Девня се сдобива и с друго неофициално название “Долината на бавната смърт” - заради замърсяването и тежките условия на труд. Историята на Ваня Захариева започва, когато тя решава да се завърне от Германия в бащината си къща. Скоро обаче разбира, че не може да се примири с лошия въздух в града и се обединява с други шест жени, с които се осмеляват да издигнат своя глас за чиста природа. В началото са само седем. Всички други жители на града се страхуват, че ако протестират ще загубят работата си. Те обаче излизат открито с имената и лицата си и бързо привличат медийното и обществено внимание.
С подкрепата на природозащитни организации като За Земята и Грийнпийс България Ваня Захариева и “Дишай Девня” започват своята борба с продължаващото превръщане на града и околността му в център на изгарянето на отпадъците в България. Водят и борба с институциите за още една автоматична измервателна станция, разположена по-близо до индустриалната зона, която реално да отчита състоянието на въздуха.
Това, което върша донякъде го върша на инат! Защото е много лесно да избереш красиво място за живеене. Много е трудно там, където живееш да направиш красивото място за живеене. Аз реших в тази отровена Девня да създам моето красиво място за живеене. Ще се боря и ще дишам това да се случи”, споделя Ваня Захариева в интервю за медиите своята причина да не се отказва.
 
За повече информация: 
ФБ страница на сдружението: https://www.facebook.com/dishaydevnya/ 
Малки истории, БНТ: Ваня Захариева и нейната кауза за чист въздух