bg en

В шестия ден от Летния университет на ЮНЕСКО участниците посетиха НИХЗИ "Орешак" и Троянския манастир

Катрин
27.07.2019
В предпоследния си ден от Летния университет по програмата на ЮНЕСКО "Човекът и биосфера" участниците посетиха Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата - Орешак и Троянският манастир.
 
В НИХЗИ "Орешак" те научиха повече за местните занаяти и работата на центъра за запазване на традициите, както и работата му с млади хора и местното население. Местната майсторка - грънчарка Роси демонстрира техники за създаване на прочутата Троянска керамика и покани всички участници сами да се опитат да си направят чиния за спомен.
 
След обяд всички посетихме Троянският манастир. Участниците бяха изключително възхитени от красотата и историята на манастира. След вълнуващата разходка денят приключи със заслужена почивка и заключителна среща, на която всеки сподели видяното и наученото от Летния университет на ЮНЕСКО. 
 
В последния ден на това невероятно биосферно приключение младите специалисти получиха сертификати за участието си в Летния университет на програмата на ЮНЕСКО "Човекът и биосферата" и всички заедно се сбогувахме с любезните домакини и се отправихме съм София, откъдето нашите участници се отправиха към родните си страни.

Основен организатор на Летния университет на ЮНЕСКО е Българска фондация Биоразнообразие с подкрепата на: Регионалното бюро на ЮНЕСКО за Европа във Венеция /BRESCHEМинистерство на околната среда и водите, Националния Комитет по програмата „Човекът и Биосферата“, МИО ГърцияДирекция на Национален парк „Централен Балкан“община Карловообщина Троян, Националната комисия за България на ЮНЕСКО, както и в партньорството с Шато КопсаРозино Органик Фармлифт „Сопот“хотел Каза АртНационално Изложение на Художествените Занаяти и Изкуства, с. Орешак, проект „Единение“ и ресторант Космос