Четвъртият ден от Летния университет по програмата на ЮНЕСКО "Човекът и биосфера" започна по-различно от другите дни, тъй като групата се раздели на две. И докато едните получиха своя първи урок по летене в тандем с парапланер в лифт "Сопот", другите предпочетоха да посетят живописния комплекс „Дамасцена“ в с. Скобелево. Там те научиха повече за розобера и производството на розово масло, разнасящи славата на България по цял свят в продължение на вече 3 века.
По обяд отново всички се събрахме и заедно потеглихме към северната част на бисферен парк „Централен Балкан“ - региона на община Троян. Настанихме се в къщите за гости "Трите пъти" и "Орешака", намиращи се в с. Орешак, близо до гр. Троян. След вкусния обяд в ресторант "Каза арт" започна следобедната учебна сесия с проф. Линцерини, който представи успешни примери за бранд стратегии на продукти и услуги от различни биосферни паркове.
След импровизирана кафе пауза Десислава Димитрова разказа за Слоуфуд България, като акцентира върху дейностите на организацията, свързана с популяризирането на местни продукти.
Докато шеф готвачите от ресторант "Космос" подготвяха "космически" хапки от местни продукти, Цветан Димитров представи прочутото зелено сирене от с. Черни вит и проекта „Единение“. Проектът е фокусиран върху популяризирането на отдавна забравени, но запазени традиции и продукти и превръщането им в модерни и предпочитани ястия.
Денят се оказа твърде кратък за всички вълнуващи дискусии и посещения затова участниците решиха да продължат работата си по проектите и предложенията си утре сутрин. Те трябваше да ги представят на заключителната сесия на Унивеститета, която ще се проведе утре, на 26 юли от 17 часа в Информационно-културен център в гр. Троян с участието на представите на община Троян, местен бизнес, медии и др.
Основен организатор на Летния университет на ЮНЕСКО е Българска фондация Биоразнообразие с подкрепата на: Регионалното бюро на ЮНЕСКО за Европа във Венеция /BRESCHE, Министерство на околната среда и водите, Националния Комитет по програмата „Човекът и Биосферата“, МИО Гърция, Дирекция на Национален парк „Централен Балкан“, община Карлово, община Троян, Националната комисия за България на ЮНЕСКО, както и в партньорството с Шато Копса, Розино Органик Фарм, лифт „Сопот“, хотел Каза Арт, Национално Изложение на Художествените Занаяти и Изкуства, с. Орешак, проект „Единение“ и ресторант Космос

По обяд отново всички се събрахме и заедно потеглихме към северната част на бисферен парк „Централен Балкан“ - региона на община Троян. Настанихме се в къщите за гости "Трите пъти" и "Орешака", намиращи се в с. Орешак, близо до гр. Троян. След вкусния обяд в ресторант "Каза арт" започна следобедната учебна сесия с проф. Линцерини, който представи успешни примери за бранд стратегии на продукти и услуги от различни биосферни паркове.
След импровизирана кафе пауза Десислава Димитрова разказа за Слоуфуд България, като акцентира върху дейностите на организацията, свързана с популяризирането на местни продукти.
Докато шеф готвачите от ресторант "Космос" подготвяха "космически" хапки от местни продукти, Цветан Димитров представи прочутото зелено сирене от с. Черни вит и проекта „Единение“. Проектът е фокусиран върху популяризирането на отдавна забравени, но запазени традиции и продукти и превръщането им в модерни и предпочитани ястия.
Денят се оказа твърде кратък за всички вълнуващи дискусии и посещения затова участниците решиха да продължат работата си по проектите и предложенията си утре сутрин. Те трябваше да ги представят на заключителната сесия на Унивеститета, която ще се проведе утре, на 26 юли от 17 часа в Информационно-културен център в гр. Троян с участието на представите на община Троян, местен бизнес, медии и др.
Основен организатор на Летния университет на ЮНЕСКО е Българска фондация Биоразнообразие с подкрепата на: Регионалното бюро на ЮНЕСКО за Европа във Венеция /BRESCHE, Министерство на околната среда и водите, Националния Комитет по програмата „Човекът и Биосферата“, МИО Гърция, Дирекция на Национален парк „Централен Балкан“, община Карлово, община Троян, Националната комисия за България на ЮНЕСКО, както и в партньорството с Шато Копса, Розино Органик Фарм, лифт „Сопот“, хотел Каза Арт, Национално Изложение на Художествените Занаяти и Изкуства, с. Орешак, проект „Единение“ и ресторант Космос
