bg en

Уникална миграция на планински жаби е застрашена от унищожаване

ехо
18.10.2019
В района на община Ботевград се наблюдава неповторим феномен: най-дългата документирана миграция на планинска жаба (Rana temporaria) у нас, която се извършва ежегодно в защитена местност „Мухалница” над гр. Ботевград. Планинските жаби, които по принцип се срещат над 800 м надморска височина, слизат до блатото Мухалница, разположено на 380 м н.в., по време на размножителния си период. Всяка година те изминават приблизително 7 километра от околните възвишения на планината Било, за да си снесат хайвера. Предполага се, че тази единствена в световен мащаб миграция, е започнала от преди близо 10-12 хиляди години.
 
В момента ливадите са се превърнали в блато, обрасло с папур, което попречи на размножаването на планинските жаби.
 
Преди две години мястото беше почистено от община Ботевград, с помощта на Коалиция „За да остане природа в България“ и учени от ИБЕИ – БАН и НПМ-БАН.
 
За съжаление, тази година общината няма възможност да отпусне финансови средства за това. Периодът за почистване на блатото тече в момента, защото съвсем скоро в него ще навлязат за зимуване други защитени видове земноводни.
 
Нека заедно помогнем, като съберем необходимите 2600 лв., които ще бъдат използвани за: наем на багер за частично изкореняване и извозване на папура от блатото.
 
Сумата е необходима спешно, тъй като почистването може да се случи само преди началото на ноември. След това процедурата ще застраши други защитени земноводни, които живеят в района и използват блатото за зимуване.

Желаещите могат да подкрепят кампанията по следните начини:

Чрез дарения на следната банкова сметка (в лева):
IBAN: BG96PRCB92301016330328
BIC: PRCBBGSF
ProCredit Bank – България
титуляр: Българска Фондация Биоразнообразие

Дарения през pay pal и epay на: http://forthenature.org/ (начална страница, бутоните epay now и donate вдясно)

Събираме средства и в офиса на:
– Асоциация на парковете в България, намиращ се в гр. София, ул. Хан Аспарух 26, ап.1, телефони за връзка: 0884 073 761