bg en

Търси се иглика

иглика
19.03.2021
Здравейте приятели!

Тази пролет ви каним да вземете участие в най-голямата кампания за наблюдение на лечебната иглика (Primula veris) -  „Търси се иглика“, заедно с много страни от цяла Европа.
Идеята за общоевропейско наблюдение на този вид идва от научно-популярна кампания, стартирала през 2019 г. в Естония, в която благодарение на гражданската наука и участието на любители са наблюдавани отблизо цветовете на повече от 200 000 иглики. Кампанията даде нова представа както за приложни, така и за фундаментални изследвания и участието на гражданите за опазването на видовете и местообитанията.
 
Идеята е проста: хората отиват в природата, намират специфичното жълто пролетно цвете – лечебна иглика (Primula veris) - поглеждат вътре в цвета и изпращат откритията си и няколко  снимки чрез уеб страницата www.cowslip.science на изследователите. След края на периода на цъфтеж учените анализират данните и дават обратна връзка за констатациите на всички участници.

Проучването, координирано от учените от университета в Тарту и Естонския фонд за природата, има за цел да изследва дали драстичните промени в ландшафта, като загубата на традиционно управлявани пасища, са довели до отклонения в морфичния баланс на игликата. В идеални условия около половината от игликите трябва да имат цветове с късо стълбче (т.н. S-форми), докато другата половина от индивидите произвеждат цветове с дълго стълбче (L-форми).S-форма                                                        L-форма      
                    
Данните натрупани в изследването обаче сочат, че загубата на пасища може да наруши баланса на различните цветове с последици за жизнеспособността на игликата и възможностите й за опрашване от насекомите. Първите данни, събрани в Естония, разкриват системно доминиране на формите с късо стълбче (S-форма). На второ място, честотата на срещане на определна форма е по-вероятно да се отклонява при по-малки популации. Увеличават се отклоненията в ландшафтите с по-висока гъстота на човешкото население.

Тези констатации се нуждаят от допълнителни проучвания. Ето защо идеята за общоевропейска кампания процъфтява. За да събират данни в цяла Европа, учените решиха да приложат подхода на гражданската наука. Специално проектирана уеб платформа www.cowslip.science улеснява лесното качване на данни. Скоро ще има уеб страница и на български език.

Тази година кампанията се разпространява в цяла Европа с помощта на местни партньори. В България честта да партнират на този интересен проект е на Българска фондация Биоразнообразие (БФБ) и фейсбук групата „Растенията в България“.

През 2021 г. кампанията ще се проведе в Естония, Германия, Обединеното кралство, Швейцария, Словения, Словакия, Хърватия, България, Швеция, Италия, Латвия, Литва, Ирландия, Португалия, Полша, Русия, Дания, Финландия, Унгария, Украйна , Македония, Белгия, Холандия и Чехия.

Какво трябва да направим - вижте в клипчето най-долу, което е дублирано на български език.  

Стартираме кампанията по-рано от другите държави, защото игликата в България започна вече да цъфти. Ето защо все още не са преведени всички материали на български, но до края на март ги очакваме. На този етап може да използвате английската версия на сайта https://nurmenukk.ee/en и да въвеждате в секция “Observe”, следвайки указанията. Не забравяйте да споделите вашите снимки и наблюдения и в групата Растенията в България, използвайки #cowslips #lookingforcowslips, а също и в специалната група на кампанията https://www.facebook.com/LookingForCowslips/?ref=page_internal
 

За контакт: Спас Узунов – експерт Природозащитни дейности, Българска фондация Биоразнообразие и администратор в групата Растенията в България spas.uzunov@biodiversity.bg