bg en

Творческа работилница в Узана

Творческа работилница в Узана
24.06.2014
Българска Фондация Биоразнообразие има удоволствието да ви покани за участие в „Творческа работилница в Узана“ в местността Узана. В продължение на 4 дни заедно ще се потопим в приключението да творим и създадем идеи за това как да запознаем деца - малки и големи - с прекрасната природа и богатото биологично разнообразие на Стара планина и как да създадем положително отношение към природата и опазването ѝ по забавен и увлекателен начин.

АКО СТЕ:

Художник, дизайнер, копирайтър, човек с опит в приложните изкуства и арт инсталациите, творец с въображение и готов да експериментира, аниматор, човек с опит в работата с деца и интерактивни методи за обучение това предизвикателство е точно за вас!

ЗАЩО ГО ПРАВИМ:
БФБ работи в партньорство с община Габрово за създаване на Детска Природна Академия в рамките на съществуващия общински Туристически информационен център “Узана“ (ТИЦ). Академията има за цел да даде възможност на посетителите и преди всичко на децата между 7 – 12 години, да се срещнат с природата и да я преживеят по интересен и увлекателен начин, като това остави у тях трайни впечатления и разбуди интереса им към по-задълбочено запознаване, а оттам - към оценяването и опазването й. Академията се основава на виждането, че чрез провокиране на активно участие, логическо мислене и креативност у децата, се оформя трайно положително и отговорно отношение към природата, което лесно се пресъздава в ежедневието и се споделя с околните. Крайната образователна цел на Академията е възможно най-много посетители да развият природосъобразно мислене чрез знания и опит, като по този начин допринасят за опазването на природата.

В КАКВО ЩЕ УЧАСТВАТЕ:
В рамките на 4 дни:
- Благодарение на творческите ви идеи и умения ще създадете обща визия за графичните елементи на информационните табла на Академията, както и уникален графичен елемент, който да показва концептуалната принадлежност на конкретен обект или пространство към Академията;
- Ще създадете идеи и модели за интерпретативни игри за биоразнообразието на Узана. Игрите ще са насочени към деца и ще имат за цел по увлекателен начин да въвличат активно участниците в процеса на опознаване на биоразнообразието на района. Игрите ще допълват разнообразните практически занятия, които ще се провеждат на открито и закрито в Академията. Разработването на игрите също включва и създаването на идеи за предварително подготвени материали, които да бъдат използвани от участниците в играта.
- Ще създадете идеи за различни хитроумни устройства, подвижни табла и всякаква забавна джаджа, която ви дойде на ум, и която ще превърне възприемането на конкретен факт, идея или концепция във физическо преживяване, в което използваме очите ушите и ръцете си. Единственото ограничение в случая е вашето творение да е устойчиво на прищевките на времето – дъжд, сняг, слънце, мъгла, вятър…. И да не разчита на електроенергия, за да функционира.
- Ще придобиете по-задълбочена представа за проекта и Академията - нейните цели, модули и програми; ще получите информация за биоразнообразието на района, ще направите кратко пътешествие из местността Узана, с цел добиване на представа за мястото;

КОГА:

От 24 до 27.07.2014 г.

КЪДЕ:
Местността Узана – община Габрово, Средна Стара планина

КАКВО ОСИГУРЯВАМЕ:
- Нощувки за 24, 25 и 26 юли на закрито – за да не ни притесняват климатичните условия
- Възстановяване на пътни разходи за пътуване до Габрово (максимално допустим размер 34 лв за двупосочно пътуване с обществен транспорт, за да възстановим направените разходи ще е необходимо да предоставите билетите за пътуването). Ще бъде осигурен и транспорт до местността Узана.
- Храна по време на престоя
- Материали, необходими за творческата ни работа

В случай, че искате да участвате, моля изпратете писмо с кратко представяне на опита ви във връзка с естеството на творческата работилница на електронна поща:
Peter.todorov@biodiversity.bg (subject: tvorcheska rabotilnica Uzana)

Местата са ограничени до 10 човека. Заявки за участие ще се приемат до 09.07.2014 г.

Създаването на Академията е дейност по проект „Да свържем опазването на природата с устойчивото развитие на селските райони” (2012-2016), финансиран от Българо-швейцарската програма за сътрудничество чрез Фонда за реформи, свързани с участието на гражданското общество. Повече за проекта може да откриете тук: http://forthenature.org/swissprogramme/2c