bg en

Туризмът, свързан с природата дава шанс за развитие на Осоговския регион

Владимир Милушев от БФБ беше водещ и фасилитатор на форума
01.04.2018
Природният туризъм е шансът за развитие на региона на Осогово, тъй като има огромен потенциал и привлича все повече туристи от България и чужбина. Това стана ясно на форум, който се проведе на 29 март в парк хотел Кюстендил, гр. Кюстендил, организиран от Българска фондация Биоразнообразие.
 
В първата му част Таня Шнел от Българска фондация биоразнообразие представи Анализ на потенциала на планините в региона за туризъм, акцентиращ върху природните дадености. Според него с най-добри предпоставки за развитие са: планинското колоездене, пешеходен туризъм, наблюдение на цветя, пеперуди и видове, парапланеризъм, конен туризъм, рафтинг. Като планинското колоездене събира най-много точки при оценката на експертите, според критерии: природни дадености, атрактивност, инфраструктура, сигурност, водачи, достъп до изходните точки и информационна обезпеченост.
 
Създадохме и описахме три веломаршрута, за да покажем нагледно интересът, който би предизвикал велотуризмът в района на Осогово, но оттук нататък в планината има възможност за маркирането на много други с различна сложност за напреднали и за начинаещи и това ще привлече туристи“ - обясни постигнатото до момента Любомир Ботушаров от форум MTB-BG.
 
В анализа е описан и профилът на туристите, които предпочитат да почиват по този начин – това са предимно млади хора (на възраст между 26 и 45 години) с добро образование и високи доходи, които пътуват сами или със семейство и приятели. Те идват, защото обичат природата, търсят забавление и силни усещания. А прекрасните букови и смесени гори, видовете, които се срещат само в региона или на Балканите и значителното пеперудено и растително богатства на Осогово благоприятстват това.
 
На форума бяха представени и успешни примери от България и Черна гора, при които велотуризмът вече е довел до развитие на регионите. Велотуризмът може да привлича туристи целогодишно, за разлика от други видове туризъм, които са масови, но сезонни. Ние можем да караме почти през цялата година“ – каза Олег Милушев от петричкия колоездачен клуб Vivo, организатор на състезанието Petrich DHI, включено в календара на Международния колоездачен съюз.
 
София Илкова – експерт от природен парк „Беласица“ обобщи опита на природен парк "Беласица" през годините и подчерта важната роля на местните в опазването на природата. Защото именно съчетаването на красива природа, местни обичаи и характерни за областта ястия са търсени от туристите. 
 
Велотуризмът създава и нови работни места“ – допълни предимствата му и Христо Узунов от списание 360. Той разказа как след като той се е превърнал в приоритет за Черна гора, това е докарало приходи от три милиона евро, над 100 000 туристи от цял свят, 140 нови работни места, включително къщи за гости, туроператори и др. „В Европа велотуристът харчи повече от автомобилния турист, защото за разлика от него има възможност да спира по-често, да разглежда повече и така купува сувенири, местна храна и др. Съчетаването с други форми на туризъм и забавления могат да задържат приключенците дори за период от седмица до десет дни, което значително би подобрило и икономическото развитие на региона.“- каза още той.
 
Осогово има потенциал за всичко това, необходимо е единствено воля и желание за развитие от страна на местните, подкрепа от национални и местни институции и запазване на всичко, което привлича тези туристи – обичаи, местни гозби, красива природа и др. – беше основният извод от дискусията, в която представители на регионални институции, неправителствени организации, туристически организации и експерти обсъждаха как чутото и видяното може да бъде реализирано и на практика.
 
Гостите успяха да се насладят и на храни, произведени от местни производители от читалище „Асклепион“ – гр. Кюстендил, Млекопродавница „Свежест“ от с. Коняво. Рукие Изирова от с. Яворница, община Петрич демонстрира и характерните за Подгорието ястия.
 
Форумът беше реализиран по проект „Устойчиво бъдеще за хората и природата в Осогово”. Проектът е трансграничен и се изпълнява в партньорство с Фондация „Евронатур“, Германия и Македонското екологично дружество (МЕС), Македония и е финансиран от Германската федерална фондация за околна среда (DBU), Франкфуртското зоологическо дружество (FZS) и собствен принос на партньорите.
 
Повече за маршрутите в Осогово на: http://bbf.biodiversity.bg/bg/Novi-velo-marshruti-v-Osogovo-nepoznatata-velodestinatsiya.p192