bg en

Тур за журналисти и туроператори в Беласица

04.10.2009
Участниците в тура първо се включиха в Кръглата маса за екотуризъм, оранизирана от БФБ в залата на Община Петрич. Изненада се оказа реновираната хижа Беласица, която гостоприемно посрещна журналисти и туроператори. Приятна за всички се оказа разходката по един от интерпретативните маршрути в района - пътеката "Приятели", която води до красивия Лешнишки водопад. Вечерта се запознаха с част от екипа на Дирекцията на Природен парк Беласица.

На втория ден участниците посетиха гръцката част на планината - езерото Киркини и неговия Посетителски център, с лодка достигнаха в близост до розовите фламинги, къдроглави и розови пеликани, гмурци и чапли. Демонстрацията на местен еко-хотел показа как могат да се съчетаят на едно място голяма част от възможностите за еко-туризъм - хранене, нощувка, наемане на велосипед, кану, кон, водач, екипировка и др. Забележително беше и посещението до женския манастир "Св. Иван Кръстител" от който се открива чудесна гледка към езерото и планината Киркини (гърците наричат Беласица с това име).

Вечерта гостоприемните жители на Подгорието посрещнаха гостите с жива музика, питка с мед и разнообразни местни ястия (раци с ориз, сърми с бутима, стрит боб, баклава с локум и др.).

На 2 октомври групата се отправи към македонската част на Беласица и по-точно към Смоларския водопад и Римските терми в с. Банско. Представени бяха възможностите за развитие на еко-туризъм в тази част на планината, както и общото бъдеще на туристическата дестинация Беласица. 

Изводът на участниците в тура бе, че районът разполага с изключителен потенциал за съвместен еко-туристически продукт и наистина е направено много в българската част, за да се въвлекат местните хора и да се подготвят условията, но много работа още предстои. В тази връзка току що излезе от печат Туристическа карта за ПП Беласица, издадена от БФБ, както и редица информационни материали. С интерес се очаква скорошното отпечатване на Пътеводителя за Беласица и Интересните растения на планината.

Дейностите са извършени в рамките на проект "Опазване на глобално значимо биоразнообразие на планината Беласица чрез въвличане на местните общности в развитие на екотуризма", с финансовата подкрепа на Програмата за малки проекти на Глобалния екологичен фонд.