bg en

Цветните растения на България ще бъдат представени на ФЛОРА' 2019

цветните растения
02.05.2019
В Годината на растенията, БФБ продължава своите специални събития, посветени на красивото растително царство. Този път по покана на Община Бургас нашият колега Росен Василев ще представи своята презентация "Цветните растения на България" на 3 май 2019 г. от 11.00 часа по време на 35-то издание на Националната изложба за цветя с международно участие ''ФЛОРА БУРГАС'' 2019. Тя се провежда от 28.04. до 07.05.2019 г. включително, в Приморски парк - Бургас на територията на Експозиционен център Флора.

Темата на "Флора" 2019 е "Цветно". Пъстротата на щандовете, арт инсталациите и тематичните кътове е дело на над 100 производители и вносители на цветя, флористи, ландшафтни архитекти и професионалисти в областта на цветното изкуство. 

БФБ също участва чрез своята арт експозиция „Поляна от кръпки“, която включва няколко десетки отделни изображения на диворастящи цветя върху плат, изработени чрез различни художествени техники - рисуване с бои, бродерия, апликация, декупаж, плъстене. Идеята ни е да покажем изкуството, културата и традициите, свързани с дивите растения, в местата където те се срещат и сред общностите, които ги поддържат. Искаме да вдъхновим интерес към диворастящите цветя сред новото поколение европейци и да стимулираме местните общности да поддържат ландшафтите с разнообразни растителни видове.

Представени в цялост, тези цветни „кръпки” създават усещането за една национална пъстра „поляна”, която с много въображение и майсторство е създадена от доброволци от гр. Аксаково, с. Габарево, гр. Каварна, с. Българево, гр. Смолян, гр. Бургас, гр. Костинброд, с. Звездец в Странджа и други, като най-малкият участник бе на 6 години, а най-възрастният - на 76 години.