bg en

Традиционният конкурс за рисунка на диви божури събира участници от цялата страна

сн. Десислава Алексова
28.05.2020
Вече са получени над 70 илюстрации от 50 населени места
 
За втора поредна година се провежда националният конкурс за детска рисунка на тема „Дивите божури‘ 2020“, който този път е изцяло онлайн. Конкурсът е насочен към деца и ученици до 16 години от цяла България и има за цел да запознае малките творци с красивите диви божури и нуждата от тяхното опазване. Организира се от Детско Творческо Ателие към НЧ „Христо Ботев 1934", гр. Божурище със съдействието на Асоциация на парковете в България и Българска фондация Биоразнообразие.
 
Всеки млад художник може да участва с до 2 рисунки, без ограничения в техника, размер на рисунката и материали. Децата са разделени в 3 възрастови групи (до 10 години; от 10 до 13 и от 13 до 16 години). Необходимо е рисунките да бъдат заснети в добро качество и изпратени на електронна поща konkurs_bojuri@abv.bg до 31.05.2020 (три имена, възраст, населено място и контакт за обратна връзка, художествена школа и ръководител (ако има такива).
 
Всички рисунки ще бъдат качени на фейсбук страницата на Детско Творческо Ателие и публиката ще може да избере своя фаворит. Независимо жури ще определи победители в трите категории, а резултатите ще бъдат обявени на 5 юни - Световният ден на околната среда.
 
Освен това на 5 юни в 13.00 часа ще има онлайн дебат "Ще успеем ли да защитим дивите божури край Божурище?!" с участието на Тома Белев от Асоциация на парковете в България, Десислава Гюрова, главен експерт по флората в дирекцията на ПП Витоша, Петко Цветков от БФБ, Бианка Маринова от гр. Божурище и д-р Десислава Алексова.
 
Божурите са вид, който привлича интереса на много граждани и организации. Неслучайно фондация Биоразнообразие го включи в „Месеца на биоразнообразието“ и заедно с „Пукльовците“ организира тази сряда онлайн турнир в подкрепа на божурите. Идеята е децата да се състезават в отбори и да съберат над 3000 точки, които ще имат своя финансов еквивалент и средствата ще се използват за опазване на вида и за разширяване на защитената местност. Видеото на БФБ за божурите може да видите тук:
https://www.facebook.com/1659540237657160/videos/241077493789279/


Силвия Арангелова от София ще организира онлайн работилница „Направи си божурче“. Следете фейсбук страницата на конкурса https://www.facebook.com/events/1365448213654423/, за да видите какви материали ще са ви необходими за да измайсторите своите хартиени божури. Нашите приятели от ArteVino също се влюбиха в божурите и ще ви научат как да ги рисувате чрез своя видео урок за деца https://youtu.be/cxTk9T9Fojc.
 
Идеята на конкурса е да се популяризират дивите божури и да се запознаят децата с основните заплахи за този защитен вид.
 
 
За повече информация - д-р Десислава Алексова (един от активистите за обявяване на защитената територия и инициатор на конкурса) - 0886 34 72 74