bg en

Традиционен зимен поход на БФБ "Зимна Беласица"

12.02.2010
Екотуристите ще щурмуват най-високия връх Радомир (2029 м н.в.), ще посетят тематичната пътека „Цветята и пеперудите на Беласица” в близост до село Яворница, а за доброто им настроение ще се погрижи фолклорната група от читалище „Антон Попов” – с.Яворница. Местните гозби в комплекс „Нери” пък ще овкусят запознанството с региона.

В Македония групата ще посети красивия Колешински водопад, църквите "Свети Леонтий" (с. Водоча), "Света Богородица милостива" (с. Велюса), "Свети Петнадесет Тивериополски мъченици" (Струмица). Високата част на планината ще ги посрещне с връх Тумба (1880 м н.в.), където се събират границите на България, Македония и Гърция. Последният ден ще включва докосване до празничното настроение на Струмичкия карнавал.

Това е поредната инициатива на фондацията, която цели да популяризира запазената природа на Природен парк „Беласица” и да подкрепи местните общности. Всички основни и допълнителни услуги подкрепят местния малък бизнес. Нощувките ще бъдат в хижи, къщи за гости, семейни хотели и манастир. Надяваме се, че традицията ще се запази и всяка зима най-запалените почитатели на Беласица, подходящо екипирани ще се връщат тук.