bg en

Танц в калта и ритъм и сол за душата на Фестивала на солта

Фестивал на солта
28.08.2015
Симбиоза между хора и езеро, музика и движение, кал и настроение
Фестивалът на солта започва след броени часове и ще събере на брега на Атанасовско езеро хора от Бургас и от страната, дошли специално за необикновения солен празник. За трета поредна година разнообразни занимания за деца, арт събития и предизвикателства за тялото и духа ще привлекат в последния петъчен следобед на август разнообразна публика край лагуната.

Темата тази година е „Симбиоза“ - природно явление, при което два или повече организма извличат взаимна полза от съвместното си съжителство. Това е и Атанасовско езеро - невидима мрежа от сложни взаимоотношения, един загадъчен организъм, който живее, диша и пулсира близо до сърцето на Бургас.
 
Събитията, включени в програмата на Фестивала на солта също са подчинени на връзките – танцовата импровизация на Ана Саласар в калта на езерото, „Ритъм и сол за душата“ - музикалният кръг, в който ще се включи самата публика и ще усети ритъмът като движение, Въздушната йога в халето, „Анималия“ – една изложба-симбиоза между илюстрация и скулптура, ателието „Нарисувай ми … твоята връзка с езерото“ са само част от акцентите тази година.
 
Музиката също ще бъде различна и надяваме се свързваща – една млада бургаска надежда Лидия Стаматова ще изпълни лирични парчета на фона на залязващото над езерото слънце, а след това експериментаторите от Ultra Fuels и авангардният D-r Laing от Пловдив ще свирят за гостите на фестивала.
 
 „Тази година идвам в Бургас специално за Фестивала. Харесва ми... малък е, но достатъчно голям, като се има предвид мястото и обекта му - Атанасовско езеро. Невероятно романтична атмосфера, интересни хора и забавни събития между морето и езерото. Обичам специфичната миризма на езерото, соления вкус по кожата ми и птиците около мен“ - споделя младата Яна Гочева от София.

Фестивалът на солта ще се проведе на 28 август 2015 г. от 16.00 до 22.00 часа. Достъпът до Фестивала е свободен, а до мястото може да се стигне от края на Морската градина (паркинга на Капаните) в посока солниците или от другата страна – по пътя за Сарафово (на детелината вдясно пак в посока солници юг). Автомобилите остават от двете страни на бариерите. За да избегнете трафика най-лесно е да дойдете с велосипед или пеша.

Организира се от Българска фондация Биоразнообразие в рамките на проект „Солта на живота“, финансиран от Програма LIFE+ на ЕС и осъществяван в партньорство с БДЗП и „Черноморски солници“ АД. Осъществява се със съдействието на десетки доброволци от Бургас и от природозащитната бригада „Атанасовско езеро 2015“.