bg en

Светва ли ви червената лампa ...

 дюни Смокиня
24.01.2019
Още със старта на тази година започва наглото и безобразно разрушаване на последните запазени природни места по Черноморието. Но вече по един по-рафиниран и изтънчен начин – всичко е точно, процедирано по различните закони и наредби, подкрепено с необходимите разрешителни и строителни книжа.

Убеждавайки ни, че строителството не е строителство, а укрепване на свлачище, че дюната не е дюна и гората не е гора.

Че всички компетентни органи са си свършили перфектно работата и всичко е законно.

Че точно този конкретен въпрос не е към тях, а към някой друг, в общия случай – неясно кой.

Че обществеността е имала достатъчно време да се запознае с томовете объркваща информация по различни оценки, преценки, разрешителни и въпреки това не е протестирала.

Че общински имоти изчезват от лицето на земята, сублимирайки в частни такива, докато кметовете са за гъби.

Че е изготвена специализирана карта на дюните, ама само малко се забави публикуването й. А в това време малко от дюните се превърнаха в частни (малко-малко, колко да е малко – едни 70%). И тези дюни можеш съвсем спокойно да си ги изореш, защото ти пречат на изгледа. Или да си ги налееш с бетон, защото са всъщност ниви.

Че държавата прави всичко по силите си, но някак не иска да изпълни конституционното си задължение да придобие националното богатство на дюните, като ги изкупи. Както изкупува там където трябва, от когото трябва и за колкото трябва имоти и имотчета край магистрали, тангенти и метро...

И макар, че всичко е точно, някак си във въздуха витае странен и отвратителен полъх. На свинщина...