bg en

Студентски лагер "За Балкана" на Амбарица

хижата
14.08.2013
От 1 до 5 август 2013 г. се проведе за пръв път студентския лагер „За Балкана”, който БФБ организира съвместно с Дирекцията на Национален парк „Централен Балкан” в рамките на проект „Да свържем опазването на природата с устойчивото развитие на селските райони”.

Въпреки, че районът е един от най-труднодостъпните в Стара планина, около хижа Амбарица се събраха над 30 млади ентусиасти, които учиха и работиха заедно.
Експертни групи за растения, влечуги, птици, едри бозайници, лекция за прилепите, курс по „Първа помощ”, чистене на туристическа пътека, бяха само част от дейностите в лагера.

Дните започваха с камбанно събуждане и поздрав от нашия всеотдаен доброволец Александър Маринов - Санчо. Закуска и бързо разпределяне на лагеруващите по н е ли по-добре тематични / експертните групи, кратък инструктаж и „Ариведерчи”. През това време в кухнята се вихрят нашият прекрасен вълшебник – готвач Людмил Хайдутов - Люси и неговата вярна асистентка Даниела Тодорина. Обядът винаги бе шумен и усмихнат. Разговори за живота, шеги или учене на някое ново латинско име бяха само част от темите, които се обсъждаха на дългата маса. Малко почивка и обратно на терен. Заредени с ножици, ръкавици и ентусиазъм всеки ден чистихме една позабравена, но важна за спасяване на хора и пренасяне на товари пътека. Уви, прекрасните боровинки и малини малко разсейваха нашите лагеруващи, но все пак след 4 дневно чистене, работата ни даде резултат. Пътеката отново съществува. Работните дни винаги завършваха с „Говорилня”, където всеки от лагеруващите споделя впечатления от изминалия ден. Прекрасната стопанка на хижата, Ема Гатева ни разказа историята на Амбарица, а служителят от парковата охрана - Емил Христов беше неотлъчно до нас, разкривайки ни чудните красоти на района.
И така заобиколени от невероятни панорами и от върховете Голям и малък Купен, Кръсците, Амбарица и Ботев, изживяхме едни чудесни дни в разговори и работа За Балкана.

Благодарности на експертите, които се включиха и раздадоха по време на лагера - доц. д-р Борис П. Николов - ръководител на Българска орнитологическа централа към Институт по биоразнообразие и екосистемни изследвания, БАН, Виктория Янакиева - експерт – „Първа помощ”, Емилия Вачева - магистър зоолог, Росен Василев – експерт Флора, БФБ, Стефан Аврамов – експерт „Защитени територии и видове”, БФБ и на целия екип на фондация Биоразнообразие, който помогна за случването на лагера.