bg en

Странджа открай до край - с колело по Зеления пояс

green belt
05.09.2017
За втора поредна година БФБ организира честването на Деня на Зеления пояс - 24 септември с велопоход в района на Зеления пояс. През 2017 всички желаещи велосипедисти ще могат да преминат през Странджа планина и макар, че няма да карат буквално по границата, ще минат през запазените райони, които преди 25 години са били част от Желязната завеса, разделяла социалистическия от останалия свят.

Тази година за втори път ще се чества Денят на Зеления пояс - 24 септември с различни инициативи в цяла Европа. Българска фондация Биоразнообразие (БФБ), един от координаторите на Зеления пояс у нас и „Зелена Странджа“ Бургас организират вело събитие "Странджа – открай до край. С колело по Зеления пояс“.

От 22 до 24 септември 2017 г. велосипедисти с интерес могат да се включат във вело-приключението и ще се запознаят на живо с територии в Зеления пояс в българската част на Странджа планина.

На 22 и 23 септември експерти от Дирекцията на парк „Странджа“ ще запознаят участниците  с някои от забележителностите на района - богат на биоразнообразие и с голям потенциал за развитие на устойчиви форми на туризъм. Вело приключението ще завърши в Ахтопол, където в празничните дни Община Ахтопол и Сдружение Лумен организира тридневен Рибен фестивал.  
 
За да се включат във Вело-похода участниците е необходимо да умеят добре да управляват планински велосипед, но не е необходима специална физическа подготовка. Целият поход включва общо около 120 км каране на велосипед по асфалт и черен път. Нощува се в местността Качул (на река Велека близо до с. Граматиково) и в гр. Ахтопол.

В събота вечер в навечерието на Деня на Зеления пояс в читалището в Ахтопол ще бъде представена инициативата Балкански Зелен пояс, а на самия празник – 24 септември ще бъде организиран пешеходен преход покрай скалистия бряг на морето до устието на река Велека и разходка с лодки по самата река.  

Популяризирането на Зеления пояс у нас се случва благодарение подкрепата на германската организация EuroNatur, която партнира на Българска Фондация Биоразнообразие в нейната работа по Зеления пояс.

Подробна програма на събитието може да разгледате тук.

Повече за Зеления пояс може да прочетете тук

Подробности за събитието следете във фейсбук
програма 183.62 KB () Свали