bg en

Столична община трябва да работи за изпълнение на договора и подмяна на старите лифтове на Витоша

12.11.2012

По повод повтарящите се твърдения на представители на правителството през последните дни, че заради протестите на Орлов мост през лятото, „милион и половина“ софиянци няма да има къде да карат ски тази зима на Витоша, коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България" припомня:
С приетите промени в Закона за горите в чл. 54, ал.1, т. 6* се позволява подмяната на старите лифтове и влекове в Природен парк Витоша с нови от частен собственик, въпреки че те са построени върху държавни поземлени имоти.
Липсата на инициатива от страна на "Витоша ски" - собственик на повечето съоръжения в района на „Алеко“ на Витоша - показва, че вероятно фирмата няма интерес да подмени съоръженията. Същото впрочем беше потвърдено и от министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов.

Коалицията "За да остане природа в България" подкрепя скиорите и сноубордистите, които настояват Столична община незабавно да предприеме необходимото, за да се изпълнят приватизационните договори и лифтовете и влековете в Природен парк Витоша да бъдат подменени с нови.
Още на 10 юли 2012 г., експерти от коалиция „За да остане природа в България" бяха поканени на среща в Министерство на физическото възпитание и спорта. Тя беше по повод липсата на поддръжка на държавния влек „Заека“ на Витоша, даден под наем на Българска федерация по ски. Същият е в окаяно състояние като следствие от неразумен договор за наем, по който държавата не е осъществявала никакъв контрол. Въпреки всичко това и поетите обещания обществото все още очаква реални действия от министерството, за да се гарантира достъпна и конкурентна услуга в ски център „Алеко“. Въпреки многократно изявените ангажименти към спорта от най-високо държавно ниво осъществяването им остава далечна химера.
Междувременно с окончателно решение на Върховния административен съд отпреди седмица Министерството на спорта беше задължено да предостави обществена информация за договорите си с Българска федерация по ски. С тази информация се очаква обществото да научи как се изразходват държавните средства за дейностите на федерацията, включително на Витоша, и как министерството следи за изпълнението им.
В началото на годината държавната агенция за финансов контрол установи, че управата на ски федерацията е изразходвала част от средствата по програмата "Научи се да караш ски" неправомерно, сключвайки договори със свързани лица.
------------------
* Закон за горите чл. 54, ал.1, т. 6 - "Право на строеж върху поземлени имоти в горски територии без промяна на предназначението на територията се учредява за изграждане на станции и стълбове на съществуващи лифтове и влекове, които са търпими строежи по Закона за устройство на територията, включително за нуждите на основен ремонт, реконструкция, подмяна и/или модернизация - за срок до 20 години."

Мнението на скиорите и сноубордистите от групата "За Витоша" е в социалните мрежи:
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=483308105025513&set=a.344878105535181.78102.344867618869563&type=1&theater