bg en

Стаята за увеличена реалност, открита в Благоевград предизвика огромен интерес и много детски усмивки

Откриването на стаята за увеличена реалност
19.05.2014
На 17 май от 17 часа пред многобройна публика Българска Фондация Биоразнообразие и Регионален исторически музей в гр. Благоевград откриха първата по рода си в България стая за увеличена реалност. Владимир Милушев от Регионалния офис в Благоевград на Българска Фондация Биоразнообразие представи пред гостите два от сценариите - „Предизвикателствата в света на растенията” и „Дивата коза – умелият алпинист”.
Най-заинтригувани очаквано бяха децата. Те нетърпеливо чакаха на опашка да преживеят невероятното приключение и жадно попиваха гледките от Пирин и Рила и чудните истории на защитените растения в тях. С помощта на интерактивните образователни сценарии децата получиха полезна информация как да опазват околната среда.
Стаята за увеличена реалност ще бъде неизменна част от програмата на Регионалния исторически музей в гр. Благоевград. Въпреки че е предназначена основно за деца, тя определено ще предизвика интереса на хора от всички възрасти. Сценариите в нея са разработени на три езика – български, гръцки и английски, а мястото на действие е 360 градуса панорамна снимка. Посетителите на музея ще могат да я посещават по всяко време, за да се запознаят с чудесата на природата, описани в „Дивата коза – умелият алпинист”, „Мечката – очарователният гигант”, „Предизвикателствата в света на растенията”, „Протестът на кошовете за разделно събиране“ и „Дружината на водните капчици“.
Създаването на „Стаята за увеличена реалност” е част от проект „Транс-гранични екологични информационни „клетки” в общините Доксато и Баните, с приноса на Българска Фондация Биоразнообразие”, в рамките на Програмата за Европейско териториално сътрудничество Гърция – България 2007-2013 г., който се съ-финансира от ЕС чрез Европейския фонд за регионално развитие (ERDF, 85%) и Националните фондове на Гърция и България (15%).