bg en

Спортен празник за рождения ден на „Атанасовско езеро“

Спортен празник за рождения ден на „Атанасовско езеро“
11.08.2014
По случай рождения ден на резерват „Атанасовско езеро“ Българска фондация Биоразнообразие (БФБ) кани всички, които обичат да спортуват да се включат в празника „Бързи, зелени, солени“, който ще се проведе на 12 август 2014 г. в Парк „Езеро“.
Районът на Атанасовско езеро е особено подходящ за спортове на открито – колоездене, джогинг, ролери, каране на скейтове, тротинетки, федербал, тенис и др. Идеята е все повече хора от Бургас да опознаят езерото и да посещават района, за да живеят по-добре и да се забавляват близо до природата.
За рождения ден на резерват „Атанасовско езеро“ екипът на БФБ е подготвил разнообразни спортни игри за семейства и приятели. Важно е участниците да сформират отбор и да се състезават и в трите кръга на надпреварата - игри за сръчност и бързина, знания за езерото и откривателски умения. Всички са добре дошли с велосипеди, тротинетки, ролери или пеша до мястото на празника - парк „Езеро“, поляната срещу Байк парка. Подходящо е и за домашни любимци, защото точно до поляната на която ще бъде празника е зоната за свободно пуснати кучета и така ще могат всички свободно да се забавляват.
Защо се празнува на 12 август? Защото точно на тази дата през 1980 г. Атанасовско езеро е обявено за резерват, за да опази редките видове птици, които го обитават. Днес северната част е поддържан резерват, южната - защитена местност, а цялата площ на езерото и земеделските земи около него са обявени за Натура 2000 зона по Директивата за птиците и за местообитанията.

Да празнуваме и да спортуваме!

Заповядайте на 12 август (вторник) от 18.00 часа в парк „Езеро“ (близо до кръстовището под кв. Зорница и кв. Изгрев) в спортни екипи и празнично настроение. След състезанието ще има пикник с „торта“, напитки и плодове (всеки е добре дошъл да донесе почерпка и постелка по свой избор), както и вечерна демонстрация на йога.

Спортният празник се организира от БФБ в рамките на проект „Солта на живота“, LIFE+ .