bg en

Спонтанна акция на брега на езеро Вая

акция Вая
31.10.2019
На 28 октомври 2019 г. /присъствения ден след изборите/ ученици от 4а и 4б клас на ОУ „Христо Ботев“ – кв. Долно Езерово с класни ръководители г-жа Тодорка Симеонова и г-жа Искра Костова посещават околностите на езеро Вая, край което живеят, с намерението да наблюдават птици, да се разходят сред природата и да си направят пикник.
 
Но гледката, която заварват там ги изненадва неприятно и силно възмущава децата. Целият район около Бургаското езеро (брегът непосредствено до бившия селскостопански двор) се оказва осеян с най-различни отпадъци, безброй нерегламентирани малки сметища от битови, строителни, и всякакви боклуци, което превръща това красиво иначе местенце в истинско бунище. Съвсем спонтанно децата решават да почистят местността и се захващат здраво за работа. В продължение на няколко часа те събират боклуци, някои от тях вадят даже от водата, носят ги на ръце до контейнера, който се намира на половин километър разстояние. Но след положените усилия, децата доволни се настаняват на вече почистената поляна за така чакания пикник сред природата.
 
Но с това тази импровизирана акция не свършва, а очаква своето развитие, защото децата не искат при следващото си посещение да видят същата картина и решават да направят специални плакати, в които да покажат със снимки какво са заварили, как са се потрудили да почистят и да призоват жителите на квартала да пазят околностите на езерото Вая, защото то е на всички тях.
 
След като г-жа Красимира Гаврилова (учител по биология) сподели с нас тази чудесна и спонтанна инициатива, ние от фондация Биоразнообразие обещахме да разпечатаме 20 броя цветни плакати (след като ги изработят) и да наградим децата за тяхната активност и грижа за природата.
 
Подобни акции показват, че у децата най-бързо и лесно се събужда тази непоносимост към грозното, замърсеното и несправедливото и че те са готови веднага да се впуснат в акция, но също така се замислят какво трябва да се направи, за да се промени ситуацията, да се информира и промени този, които може би не си дава сметка каква вреда нанася на природата, но и на хората, които живеят около него.