bg en

Списание 8

списание 8
СПИСАНИЕ 8 е българско научнопопулярно списание, което продължава духа и традициите на любимото на поколения българи сп. "Космос", излизало от 1962 г. до 90-те години на ХХ в. То представя популярна и задълбочена информация за науката, природата, алтернативната медицина, древната история и неочакваното, като с акцент и приоритет са откритията и новините от България, или свързани с хората в страната.
 
Списанието е номинирано за водещата тема в брой 10 от 2014 година – „ГорКата“ – на 25 страници подробно и задълбочено се представя темата, привлечено е вниманието както към екологичните аспекти и сериозните проблеми на българската гора, така и към практическите стъпки, които всеки би могъл да предприеме в тази посока. Публикацията предизвиква сериозен интерес сред читателите и многобройни писма.
 
Списанието е номинирани и за публикацията „Слънцето, момче!“ от ноември 2014-та, в която се разказва за пионерен и оригинален почин за възстановяване на биологичното разнообразие във фермата край едно българско село. Акцентира се върху устойчивите земеделски практики, познати отдавна по нашите ширини, които днес се преоткриват като контрапункт на индустриалното земеделие. Допълнителен щрих са пионерните опити за разширяване на палитрата от видове, които се отглеждат в една българска ферма.
 
Както и за поредицата от репортажи „Шистови бунтовници“ и „Шистова обсада“ на Димитър Кенаров, публикувани в брой 8 от 2014-та година - емоционален разказ за опасностите, които носи шистовият газ. В контекста на евентуалните екологични рискове при евентуалното въвеждане на технологията у нас, особено актуален е репортажът, който е едновременно е силен, въздействащ и издържан в най-високите журналистически стандарти. Кенаров ни отвежда в 3 държави на 2 континента, за да ни срещне с хората, чиито съдби е променил шистовият газ.