bg en

Сменят пети поред директор на природен парк – в нарушение на закона

брадва
04.02.2014
Коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България“ предупреждава, че Изпълнителна агенция по горите е назначила нов директор на Природен парк Българка в Централна Стара планина в нарушение на закона.
Досегашният директор на Природен парк Българка Мая Радева е в болнични. Според закона, когато директор отсъства, той назначава свой заместник от екипа на администрацията, което е направено.
Новият директор Али Алиев е председател на ДПС в Севлиево от 2009 г. и общински съветник. Той се занимава с дърводобивен и транспортен бизнес и няма опит в управление на защитени територии.
Това е петата поред смяна на директор на природен парк в последните месеци – след Странджа, Шуменско плато, Рилски манастир и Сините камъни. Бяха сменени и шефовете на трите национални парка Рила, Пирин и Централен Балкан.
Новият директор на Природен парк Българка не е прекратил участието си във фирмата си „Бара Али Алиев” ЕТ. Това е драстично нарушение на Закона за администрацията, който изисква ръководителите на държавни институции с функции във връзка с осъществяването на изпълнителната власт да не изпълняват търговска дейност.
Фирмата е включена и в Списъка на длъжниците по Данъчно-осигурителния процесуален кодекс с неуредени публични задължения за 32 851 лева към Териториална дирекция-Велико Търново.
Природен парк Българка е създаден през 2003 г., за да опазва вековните букови гори и вододайните зони на Габрово и Трявна. Досегашният директор Мая Радева е един от създателите му. Територията на парка е включена и в европейската екологична мрежа Натура 2000.
Коалицията „За да остане природа в България“ предупреждава, че отстраняването на изградени с години специализирани кадри и замяната им с политически назначения явно сочи към корупция, условия за бъдеща злоупотреба с европейските средства, управлявани от администрацията на парка и за посегателство върху природното богатство – неговите вековни гори. На фона на острите доклади на Европейската комисия за нивото на корупцията в България и причините за нея, този акт е повече от показателен.
За да не се стига до спиране на европейски средства и санкции, природозащитниците настояват Изпълнителна агенция по горите да не финализира готвеното уволнение и да прекрати отстраняването на доказани специалисти от администрацията на природните паркове за сметка на политически „парашутисти”.